Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Seat představil nový bezpečnostní systém

Jan Cacek
Diskuze (13)
Technologie vyvíjená ve spolupráci s EU vyhodnocuje informace o vozidle, řidiči i okolním prostředí.

Španělská automobilka Seat vystavuje na probíhajícím kongresu o inteligentních dopravních systémech ITS v Londýně prototyp Seatu León, vybaveného nejnovější komunikační technologií, vyvíjenou ve spolupráci s EU v rámci projektu AIDE. Prototyp systému je výsledkem dvouapůlletého vývoje technického centra Seatu. Cílem je zvýšení bezpečnosti díky vyhodnocování informací o okolí auta, řidiči i samotném vozidle, aby bylo možné odvrátit hrozící nebezpečí.

Prototyp systému v Leónu využívá senzory sledující mrkání a pohyby očí řidiče, radar, GPS a komunikační síť. Uveďme si několik příkladů funkce systému. Pokud řidič nesleduje dění na silnici a vozidlo vycítí nebezpečí, rozsvítí se varovné světlo na přístrojové desce a zazní výstražný signál. Pokud systém zjistí, že řidič usíná, zazní výstražný signál a rozvibruje se volant. Pokud řidič telefonuje při jízdě na kruhovém objezdu, systém vyhodnotí situaci a pozdrží hovor až do opuštění objezdu.

Technické centrum Seatu také myslelo na komunikaci řidiče s vozidlem, takže funkce většiny menu lze ovládat hlasově nebo ovladačem umístěným na volantu.

Jan Cacek
Diskuze (13)
12. 10. 2006 06:29
Re: telefonovani
.. >:D taky mi to napadlo, ale pak jsem si uvedomil, ze by to melonulovej vychovnej efekt ;-)
11. 10. 2006 19:35
Re: Už ani prd
a nebo rovnou odesilat udaje z GPS cajtum, aby se nemuseli otravovat s radarama >:D
11. 10. 2006 19:33
telefonovani
pokud ridic telefonuje pri jizde, tak bych tam umistil robotickou ruku, co by mu ten telefon vzala, hodila z okynka a dala mu jeste par facek.. :-!
Avatar - donPedro
11. 10. 2006 18:01
Jen houšť a větší kapky
aneb takových "serepetiček" není nikdy dost. Speciálně ta blond slečna co jela dnes v OII přede mnou by jich potřebovala ale teda opravdu hodně řádně moc. Anebo spíš možná 25 (na holou). Tož tak.
11. 10. 2006 17:30
Re: Už ani prd
A bude hůř. Překročíš 140km/h a palubní počítač vyšle starý smsku: "Manžel jede jako prase" >:-[]