Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šéf Daimleru: Malý Mercedes nebude, dorazit by však mohl větší Smart

David Bureš
Diskuze (3)
V segmentu malých hatchbacků koncern Daimler zatím zástupce nemá. V budoucnu by do této třídy mohl zamířit model od Smartu.

V minulých měsících se spekulovalo o tom, že by automobilka Mercedes-Benz mohla nabídnout malý model. V následujících letech ale nejmenším Mercedesem nadále bude třída A. Tvrdí to sám šéf koncernu Daimler Dieter Zetsche.

„Dlouho jsme debatovali o tom, zda by Mercedes neměl expandovat do segmentu malých aut, a nakonec jsme rozhodli, že se tak nestane,“ citoval Zetscheho server Automotive News Europe.

O příchodu malého Mercedesu loni informoval německý magazín Auto Bild. Ten tvrdil, že stuttgartský výrobce chystá tzv. třídu X, která vyplní mezeru mezi kompaktním Mercedes-Benzem A a minivozy značky Smart. Podle německého časopisu měl tento vůz v rámci spolupráce Daimleru s aliancí Renault-Nissan využít techniku příští generace Renaultu Clio.

Generální ředitel Daimleru vysvětluje, že by pro Mercedes bylo těžké udělat ze subkompaktu výdělečný model. Zároveň ale nevyloučil, že Daimler do toho segmentu přece jen vstoupí. Malý hatchback by totiž mohl nabídnout se znaky Smartu.

„Existuje možnost, že by Smart mohl vstoupit do segmentu subkompaktů,“ říká Zetsche. Jedním dechem ale dodává, že vedení koncernu zatím o příchodu takového automobilu nerozhodlo.

Smart už malý automobil nabízel – hatchback ForFour sdílící techniku s někdejším Mitsubishi Colt. ForFour ale vydržel ve výrobě jen tři roky (mezi lety 2004 a 2006). Automobilka toto označení letos opráší, použije jej však pro minivůz s dvěma páry dveří. Nový ForFour bude postaven na stejné platformě s pohonem zadních kol a vzadu uloženým motorem jako třetí generace ForTwo a Renaultu Twingo.

To hlavní konkurenti Daimleru už své zástupce v segmentu malých automobilů mají. Audi je zde zastoupeno hatchbackem A1, nabízeným s třídveřovou a pětidveřovou karoserií, BMW Group zase v této třídě bojuje vozy značky Mini.

David Bureš
Diskuze (3)
Avatar - C30AMG
20. 5. 2014 21:03
Labut
Aston Cyget moc dobre nedopadl. Smart ma image silnou. Mercedes zacne vyrabet klidne trikolky, ale musi to davat ekomomicky smysl. Skulin v segmentech nad Ackem je jeste dost, viz BMW.
Avatar - 3_diamanty
20. 5. 2014 11:45
Re: Nic nečekaného
presne tak :yes:

ale na druhej strane v dnesnej sialenej dobe byt som sa vobec necudoval keby mercedes pripravil nejake male auto prave ako konkurent smarta.... dnes su v mode taketo zvratenosti napriec roznymi znackami a este aj vo vlastnom koncerne a doslova niektori vyrovbcovia sa sami kanibalizuju a este to robia aj radi a schvalne... logiku v tom nehladajme ale je to tak, neda sa to popriet takze je zbytocne sa o tom bavit
Avatar - Magister
20. 5. 2014 11:11
Nic nečekaného
To se dalo čekat.... od toho mají právě Smarta.