Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šéfdesignér Rivianu: Nové elektromobily R3 a R3X se inspirují legendami rallye

Lukáš Volšický
Diskuze (9)

Lancia Delta Integrale a Audi Sport Quattro byly hlavními ikonami rychlostních zkoušek rallye, jejichž designem se inspirovaly nové elektromobily od Rivianu.

Když se během minulého týdne oficiálně představily nové riviany R3 a R3X, okamžitě jsme v redakci začali přemýšlet, jaké z dnes už kultovních aut vidíme v jejich designu. Nejnovější elektromobil od Rivianu totiž kombinuje „osmdesátkový“ styling inspirovaný italským designovým studiem Giugiaro, který obohacují moderní futuristické rysy. A pokud v obou novinkách vidíte i charakteristický vzhled legendárních závodních monster rallye skupiny B, není tomu náhodou.

Jeff Hammoud, šéfdesignér Rivianu, se v nejnovějším rozhovoru pro americký magazín Road & Track rozpovídal o tom, co tým návrhářů značky inspirovalo při vývoji nových elektromobilů. „Instruktáž a zadání, jaké jsem dal svému designérskému týmu, bylo takové, že potřebujeme naše vlastní rallye auto,“ říká Jeff Hammoud k původní myšlence. „Pro inspiraci jsme na obrazovkách měli hlavně Lancii Delta Integrale a Audi Sport Quattro.“

Designérům Rivianu se však povedlo inspiraci zvládnout na jedničku, protože nejnovější modely R3 a R3X nevypadají jako laciné napodobeniny dnes obdivovaných originálů, ale mají vlastní charisma. Šéfdesignér značky k tomu dodává, že s ikonickými tvary pracovali tak, aby jejich styling vypadal „jako z budoucnosti, ale současně také jako z minulosti.“

Video se připravuje ...

Rivian chtěl s novým modelem ukázat novou definici toho, co znamená jeho jméno ve světě elektromobility. Elektrické automobilky se už začínají roztahovat po celém světě a designérům dávají nové příležitosti, jak přemýšlet nad jednotlivými křivkami i stylovějším celkem. Návrháři Rivianu věří, že i elektromobily mohou být vzrušující a vyvolávat emoce. A faktem je, že nový elektromobil inspirovaný legendami z minulosti vypadá opravdu k světu.

A pokud se vám design nových rivianů R3 a R3X opravdu líbí, zkuste se zamyslet, jaké další dnes už klasické automobily v něm vidíte? Nás nejprve napadly i první dvě generace Volkswagenu Golf.

Lukáš Volšický
Diskuze (9)

Doporučujeme

Avatar - Stejsn
15. 3. 2024 20:10
Cože??? Quattro a Delta?
Vždyť to auto vypadá jak Fiat Ritmo!
15. 3. 2024 18:09
Re: Snažit se u zkratopleček parazitovat...
Tak hlavně Rivian brzo krachne ;-)
Avatar - Jenik3
15. 3. 2024 04:00
Re: Na prodej?
Stačí se podívat, jak si stojí akcie Rivianu (cca 10 USD) a nabízí se otázka, zda firma přežije rok 2024.

https://www.marketwatch.com/…sting/stock/rivn
14. 3. 2024 22:14
Na prodej?
No, objevují se poměrně často názory, že prezentace novinek s mnoha vychytávkami a chytrými řešeními bylo spíše PR s cíle získat investory. Si říkám, že taková Toyota by vyřešila problémy Rivianu, které ho táhnou ke dnu - dokáže s přehledem zajistit dodavatelské řetězce, dokáže rozjet výrobu ve velkém s vysokou kvalitou a získá cash. Mohla by koupit velký podíl nebo koupit celý a získat základ pro elektrifikaci a budoucnost výdělečných masovek - Tacoma, Highlander a RAV4.
Koukněte, kdy bude R2. Je to 2026 a za dva roky budou evečka zase někde jinde.
Avatar - Romcigan
14. 3. 2024 20:03
Já vidím Fiat Ritmo
Fiat Ritmo - legenda nic moc :-)