Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šestiválec TDI pro Audi A4 Cabriolet!

Jiří Štacha
Diskuze (6)
Automobilka Audi rozšiřuje nabídku modelové řady A4 Cabriolet o další, již třetí šestiválec. Tentokrát však jde o vznětový šestiválec...

Automobilka Audi rozšiřuje nabídku modelové řady A4 Cabriolet o další, již třetí šestiválec. Tentokrát však jde o vznětový šestiválec.

Audi A4 Cabriolet vybavený tímto motorem je první kabriolet na světě poháněný přeplňovaným vznětovým vidlicovým šestiválcem se systémem přímého vstřikování do válců. Audi tak navazuje i na svůj předchozí kabriolet s možností jeho pohonu čtyřválcovým turbodieselem TDI o výkonu 66 kW (90 k), který byl jediným turbodieselem ve své třídě.

Nové Audi A4 Cabriolet poháněné šestiválcem TDI má objem 2,5 l a disponuje výkonem 120 kW (163 k). Jeho maximální točivý moment je slušných 310 Nm a to v rozmezí 1400 až 3600 ot/min.

Audi A4 Cabriolet vybavené tímto motorem a standardně dodávanou šestistupňovou manuální převodovkou dokáže uhánět rychlostí až 226 km/h. Zajímavá je i možnost kombinace tohoto motoru s bezestupňovou automatickou převodovkou multitronic. Ta zaručuje srovnatelnou dynamiku jízdy jako u modelu s manuální převodovkou. Verze s převodovkou multitronic zrychluje z 0 na 100 km/h za 9,9 s a dosahuje maximální rychlosti 217 km/h.

Kromě slušné dynamiky je však zřejmě nejdůležitějším rysem motorů TDI jejich hospodárnost. Ta se u Audi A4 Cabriolet vybaveného motorem 2,5 l V6 TDI projevuje průměrnou spotřebou 7,2 l nafty na 100 km. Při sedmdesátilitrové nádrži, kterou vůz disponuje je tak zajímavý i akční rádius vozu bezmála 1000 kilometrů.

Cena nového Audi A4 Cabriolet vybaveného motorem V6 TDI začíná na 1.265.000 Kč.

Jiří Štacha
Diskuze (6)