Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Setra na Retro Classic 2015

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Setra na veletrhu historických vozidel Retro Classics 2015 představí pětici svých klasických autobusů z padesátých a sedmdesátých let.

Retro Classics 2015 se uskuteční na konci března ve Stuttgartu a chybět zde nebude ani tradiční německý výrobce autobusů Setra, která na svém stánku vystaví trojici autobusů S6, jimž budou dělat společnost modely S10 a S208H.

Hlavní pozornost mají přitahovat modely S6, které představují nejmenší autobusy v historii své značky. Důvodem pro představení rovnou trojice těchto vozidel na Retro Classics 2015 je skutečnost, že jejich světová premiéra se odehrála přesně před šedesáti lety na autosalonu v Ženevě.

Setra S6 přímo navazovala na model S8, který měl premiéru na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem v roce 1951 a byl prvním sériovým autobusem se samonosnou karoserií, který nevyužíval konveční šasi nákladního vozu.

První z trojice autobusů S6 vystavených na letošním Retro Classics s modrou karoserií pochází z roku 1955 a zastupuje tedy úplně první provedení této modelové řady. Vozidlo bylo v každodenním běžném provozu využíváno až do osmdesátých let dvacátého století a sloužilo i u dopravce v bývalé Jugoslávii. V roce 2006 bylo po důkladné renovaci zařazeno do tovární sbírky veteránů značky Setra.

Druhá vystavená Setra S6 je z roku 1962 a do tovární sbírky se dostala díky svému působení ve službách Vysoké školy technické v Ulmu již v roce 1972 v perfektním stavu a s pouhými 25.000 najetými kilometry. Stejný rok výroby má i třetí Setra S6 zapůjčená pro výstavu společností Fischer Omnibusreisen GmbH & Co. KG.

Podobně jako malý model S6 je v příbuzenském vztahu k modelu S8 i větší autobus S10 z roku 1955, který zamířil zpět ke svému výrobci po dvaceti letech služby u Bodamského jezera.

Nejmladším vystaveným zástupcem značky Setra se stane kompaktní třicetimístný autokar S208H z roku 1979, který je stále udržován v kondici pro každodenní provoz a jeho majitel Peter Hanses jej spolu s jedním zástupcem řady S6 pronajímá na nejrůznější akce a vyhlídkové jízdy.

Mezinárodní veletrh historických vozidel Retro Classics 2015 bude probíhat od 26. do 29. března na výstavišti ve Stuttgartu. V loňském roce se této akce zúčastnilo přes 80.000 návštěvníků prakticky z celého světa.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
8. 3. 2015 11:59
Re: ok
No zrovna RTO i ŠD/ŠL/ŠM 11 byly taky krásné autobusy. Mě se líbily i hranaté Karosy z 80tých let.
Avatar - euro89
8. 3. 2015 08:36
Těším se
Loni jsem byl na Retro Classic poprvé, když jsem během jednoho víkendu stihl Ženevu i Stuttgart, a už u vstupní brány jsem věděl, že tam chci za rok znovu. V přímém porovnání se mi krásně ukázalo, že Ženeva mi nemá už nic moc co nabídnout a jezdil jsem tam spíš z tradice, zatím co ve Stuttgartu jsou pro mě opravdu zajímavá auta a navíc možnost nakoupit si originální náhr. díly na staré Lancie, které jsou jinak absolutně nedostatkové zboží. Kdo má rád opravdová auta, neměl by tam chybět. :yes: