Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Shanghai-Volkswagen slaví 10 milionů vozidel vyrobených v Číně

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společný podnik německého Volkswagenu a čínské SAIC Motor Company slaví významné jubileum ve své třicetileté historii.

Shanghai-Volkswagen od svého založení vyrobil již 10 milionů automobilů. Jubilejním vozem se stal Volkswagen Tiguan, který sjel z výrobní linky 19. listopadu 2013.

Historie společného podniku Volkswagenu a SAIC Motor Company se začala psát v dubnu roku 1983, když byla spuštěna výroba Volkswagenu Santana, vycházejícího z druhé generace Passatu. S více 4,2 miliony vyrobených kusů patří tento model stále k výrazným dominantám čínského provozu.

Během své třicetileté historie se Shanghai-Volkswagen rozvíjel a v roce 1990 otevřel vlastní vývojové oddělení. O sedm let později následoval testovací polygon a v roce 2003 zahájilo svou činnost designérské studio.

Spolu s rozvojem společnosti se rozrůstala i paleta vyráběných modelů. Původní Santanu ještě v devadesátých letech doplnil Passat B5 a po roce 2000 se nabídka začala rozrůstat o modely Polo, CrossPolo, Gol, Lavida, Passat B6, Touran a Tiguan.

V roce 2006 začal Shanghai-Volkswagen s produkcí vozů značky Škoda a pro čínský trh vyrábí modely Fabia, Rapid, Octavia a Superb.

V současnosti má Volkswagen Group v rámci Shanghai-Volkswagen a FAW-Volkswagen v Číně více než 75.000 zaměstnanců. Shanghai-Volkswagen navíc získal sedmkrát po sobě titul pro nejlepšího zaměstnavatele v Číně.

Shanghai-Volkswagen dnes provozuje výrobní závody v Anting , Nanjing, Ningbo a Yizheng v provincii Jiangsu. Před několika měsíci byl spuštěn provoz v podniku v Urumči a v roce 2015 bude dokončen další závod v Changsha.

Čína v současnosti představuje pro koncern VW největší odbytiště. V roce 2012 zde Volkswagen Group spolu se Shanghai-Volkswagen a FAW-Volkswagen dodala zákazníkům celkem 2.810.000 vozů.

Za prvních devět měsíců letošního roku vzrostly Volkswagenu tržby v Číně o 18 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Tržní podíl Volkswagen Group v regionu Velké Číny (včetně Hongkongu) činil za letošní září 20,9 procenta.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)