Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Shelby 1000: Tisíc mustangů pro běžné silnice (2x video)

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Komu nestačí Ford Shelby GT500, bude mít už brzy možnost koupit si něco silnějšího. A s tímto monstrem může bez problémů do normálního provozu.

Tedy, alespoň v Americe. Auto dostalo prostinký název Shelby 1000. Kdo je Carroll Shelby, asi netřeba motoristickému fandovi nijak dlouze psát. Bývalý závodník hlavně se sportovními prototypy, který se ale svezl i ve formuli 1. A co víc, díky němu už půl století mnozí z nás obdivují fenomén jménem Cobra. Tomuhle pánovi bude příští rok v lednu krásných devadesát let a elánu má evidentně na rozdávání.

Jinak by ho asi nenapadlo nacpat do Mustangu motor, který má skoro 1.000 koní. Nebo snad máte pochybnosti o Carrollově duševním zdraví? Možná malinko, ale důležité přece je, že v dnešní době ještě žije někdo, komu jsou nějaké emisní limity, start-stopy, spotřeba a emise CO2 tak nějak ukradené. Ne, v tomto případě opravdu tisícovka v názvu neznamená zaokrouhlený objem motoru. Na to má Ford v portfoliu úplně jiné modely, byť zatím jen jeho evropská divize.

Takže, nejnovější Shelbyho Mustang má v útrobách 708 kW (963 k). Kromě této „street legal version existuje ještě závodní podoba S/C s 820 kW (1115 k). Vidlicový osmiválec 5,4 l (původní GT500 má ovšem 5,8 l) technici a inženýři doslova oholili až na blok, aby dostal nové ojnice, kliky a písty. Řádně bylo posíleno chlazení, mohutný otvor v kapotě není tak úplně od věci. Změnami prošlo také výfukové potrubí. Původní kompresor by nestíhal, takže šel logicky ven a místo něj byl nainstalován nový. Ještě ho pánové nezapomněli malinko vyladit.

Kotoučové brzdy mají šestipístkové třmeny vpředu a čtyřpístkové na zadní nápravě. Podvozek dostal nové vzpěry, pružiny, tlumiče, silentbloky i stabilizátory. Točivý moment (výrobce bohužel jeho hodnotu neudal) přenáší na zadní kola nový ocelový hnací hřídel, který nahradil původní karbonový. Pozornost byla věnována také karoserii, respektive aerodynamice. Modifikovány byly spoilery, nástavce prahů a zadní difuzor.

Silniční verze bude stát 149.995 dolarů (asi 2,79 milionu korun), závodní pak 154.995 dolarů (2,88 mil. Kč). Ale jedná se pouze o úpravy. I s GT500, které si musíte napřed koupit, zaplatíte kolem 200 tisíc, tedy přes 3,7 milionu.

Auto se představí na nadcházejícím autosalonu v New Yorku, který začíná příští týden. Jedná se o výroční limitovanou sérii. Ano, před padesáti lety se na stejném místě představila úplně první Shelby Cobra s výrobním číslem CSX2000. Originál bude novince dělat společnost také letos, jak se na správnou oslavu sluší a patří.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Avatar - Pavlas
29. 3. 2012 10:33
Re: co na to camaro?
Třeba představí Camaro ZL1000.. :-) Ta fotka jak jede po zadních je dobrá :-! Už vidím američany, jak budou dělat na křižovatkách drag race po zadních kolech >:D