Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Shelby: 50. výročí se speciálními Mustangy

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (15)
Shelby American na oslavu 50 let od svého založení představuje speciální série 50th Anniversary Edition Shelby GTS, GT350 a Super Snake.

Shelby American je stoprocentní dceřinou společností Carroll Shelby International Inc. a v letošním roce oslavuje 50 let od svého založení. Prvním vozem se jménem závodníka Carrolla Shelbyho se právě v roce 1962 stala do dnešních dnů stále populární Cobra, která tehdy nesla oficiální označení Shelby-Ford AC Cobra.

Carroll Shelby s automobilkou Ford spolupracoval i nadále a po lehkém dvoumístném roadsteru vytvořil v druhé polovině šedesátých let legendu v podobě upravených Mustangů. Popularita původních modelů Shelby GT-350 a GT-500 se postarala o obnovení spolupráce v roce 2003. Nejprve při vývoji supersportu GT a následně v roce 2005 představením Shelby GT500. Právě tento model stojí na počátku moderních Mustangů v úpravě Shelby.

Na oslavu 50. výročí si společnost Shelby American připravila speciální sérii 50th Anniversary Edition. V té budou dostupné modely GTS, GT350 a Super Snake. Od každého modelu má vzniknout celkem 100 vozů a z nich bude padesát v bílém laku a padesát v černém laku. Pro obě barevné verze jsou samozřejmostí zlaté pruhy Le Mans. Auta s černým lakem karoserie budou mít ve stejné barvě i kola, zatímco bílá mohou mít kola chromovaná nebo šedá.

Interiéry všech vozů dostanou kompletní čalounění černou kůží Katzkin s prošíváním zlatou nití a na předních sedadlech budou mít vyšito logo série 50th Anniversary Edition. Stylovým doplňkem odkazujícím na šedesátá léta je bílá hlavice řadicí páky. Současné módě odpovídá umístění přídavných přístrojů na A-sloupku před řidičem. Jak se sluší na limitovanou edici i výroční Shelby budou mít na středové konzole plaketu se sériovým číslem.

Kromě laku karoserie a speciálního čalounění v interiéru budou všechny tři modely z výroční edice spojovat i úpravy techniky. Ty společné představuje výfukový systém Shelby/Borla, brzdy Wilwood se 6pístkovými třmeny na předních kolech, Shelby Handling Package a stavitelné horní uložení předních tlumičů, které má přispět k vylepšení ovladatelnosti.

Vstupní model do světa 50. výročí slavného úpravce a výrobce sportovních vozů představuje Shelby GTS, který může vycházet z Mustangu s šestiválcovým motorem nebo pětilitrovým osmiválcem. Shelby American, uvádí, že základní cena úpravy začíná na 19.995 amerických dolarů (zhruba 410.000,- Kč), ale záleží jen budoucím majiteli, kam se vyšplhá, protože v nabídce pro GTS je vedle nových dílů podvozku například i kompresor.

V roce 2010 uvedla společnost Shelby American model GT350, který má přímo odkazovat na slavného jmenovce ze šedesátých let a stejně jako on má nabízet vyváženou kombinaci výkonu a ovladatelnosti (samozřejmě podle severoamerických představ).

Základem nového Shelby GT350 může být pouze Mustang GT s pětilitrovým osmiválcem. Zákazník si ovšem může vybrat mezi kupé a kabrioletem. V případě verze s výkonem 316 kW (430 k) lze volit mezi manuální a automatickou převodovkou. U provedení s výkonem 386 kW (525 k) a 459 kW (624 k) je k dispozici pouze manuální převodovka. Ceny této úpravy bez výchozího Mustangu začínají na 59.995 amerických dolarech (okolo 1.220.000,- Kč).

Vrcholem nabídky je Shelby GT500 Super Snake, který vychází z Fordu Shelby GT500 a lze si jej objednat jako kupé nebo kabriolet. Od výchozího modelu se Super Snake liší upraveným stavitelným podvozkem, výkonnějším brzdovým systémem a samozřejmě i zvýšením výkonu. Základní verze má stejně jako letošní Shelby GT500 výkon 485 kW (659 k), ale nad ní stojí provedení s výkonem 552 kW (750 k) a 589 kW (800 k). Ceny za úpravu Super Snake začínají na stejné částce jako u GT350.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (15)
11. 1. 2012 20:40
Re: made in Hell....
Koupit si takovy auto a mit jen 151 kw........ to bych se stydel vyjet z garaze. Jeste musis pripocitat, ze Mustang ma pri mereni obvykle tak 30% vykonu min, nez udava...teda odpocitat :-)
11. 1. 2012 17:03
Re: made in Hell....
To je opravdu za hubičku. V kategorii stylovek co mají i motor je to super cena.
11. 1. 2012 17:02
Re: made in Hell....
Za tuto cenu se určitě nejedná o originál GT500, ale o repliku.
Avatar - Barrichello
11. 1. 2012 16:06
Re: made in Hell....
Jistě že vím co je to Shelby Mustang.

I kdo je Carol Shelby. Neumíš mě to učit znát.

Píšu že v té odě na Mustang od madbraina se jaksi vysktuje jen slovo Mustang, ne shelby.
Jasně, je to pod článkem o Shelby Mustang, nicméně podle mě je lepší základní Mustang než snít o sehlby a jezdit fabií (nebo něčím podobným).
A základní stang stojí to co sem linkoval.

Tot vše.

Eleanor je uměle nadsazená díky profláklosti....

Saleen Mustang taky na ceně neklesá, jde o to že jich je taky málo vzhledem k počtu "obyč" stangů
11. 1. 2012 15:46
Re: made in Hell....
Hochu, Carroll Shelby je docela známý americký výrobce a úpravce vozidel. Že nevíš kdo to je, je celkem trapné.
Kromě legendární Cobry je známý hlavně úpravou tzv. Musclecars. Jedním z nich je i Mustang od Fordu. Ceny začínají na přibližně dvojnásobku hodnoty nového modelu od Fordu a končí u částky -+200 000 Euro. Dá se říci, že nijak extrémě v čase neklesají.
Tak příště ;-)
Teď jsem se jukl a jeho Eleonora z osmašedesátýho je stále kolo 200-250tisíc euro.