Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Shelby GT: Super Mustang pro všechny

Tomáš Dusil
Diskuze (6)
Je vám nový Ford Mustang málo? Pak můžete využít nabídku tradičního ladiče, firmy Carroll Shelby International, a usednout do vozu Shelby GT. A to kdekoliv na světě.

Carroll Shelby nejprve proslul jako úspěšný závodník. Později se proslavil konverzí britského roadsteru AC Ace na výkonný musclecar, když v jeho dlouhé přídi nahradil řadový čtyřválec osmiválcem z Fordu Mustang. Od roku 1965 rovněž staví výkonné sportovní vozy na mechanickém základě Mustangů, pojmenované jednoduše Shelby Mustang. Samotná firma Carrolla Shelbyho ale vznikla o tři roky dříve, přičemž vedle produkce automobilů nabízí rovněž různé specializované autodíly, zaměřené zejména na zlepšení jízdních vlastností a zvýšení výkonu motoru.

Poprvé mezinárodní

Zatím nejnovějším počinem firmy je Shelby GT postavený na technickém základě poslední, tedy šesté generace Fordu Mustang. Vůbec poprvé je tento vůz oficiálně k mání také v Evropě. Po premiéře v Las Vegas v aukční síni Barrett-Jackson budou dodávky zákazníkům zahájeny ve druhém čtvrtletí letošního roku.

„Nový Shelby GT těží ze všech našich znalostí, které jsme získali za více než 50 let při stavbě vysokovýkonných vozidel,“ říká k novému počinu Joe Conway, šéf firmy Carroll Shelby International. A dodává: „Vzhledem k tomu, že nový Mustang bude nabízen globálně, bylo nasnadě se tomuto cíli přizpůsobit užší spoluprací s našimi partnery jak v Severní Americe, tak i na starém kontinentě. Nový Shelby GT je tak naším prvním globálním modelem.“

Shelby GT byl poprvé prezentován v roce 2007. Na začátku byl poháněn motorem o objemu 4,6 litru z Fordu Mustang GT. Standardní motor byl vyráběn v Detroitu a poté odesílán do města neónů a hazardu k dodatečným úpravám. Bylo vyrobeno přibližně osm tisíc exemplářů v letech 2007 až 2008. Vůz v té době rovněž dominoval závodům SCCA. Jméno Shelby GT se pak znovu objevilo až v roce 2013, tedy po pěti letech.

Kompozity mají výhodu

„S novou generací přišly také nové cíle,“ říká Akos J. Feher, viceprezident firmy. „Chtěli jsme postavit výkonný vůz, který by bavil svého majitele bez ústupků v podobě spolehlivosti a životnosti,“ dodává Feher. Podle něj jsou všechny části karoserie změněny a nově upraveny Shelbyho inženýry. Aby byl vůz lehký a zároveň tuhý, hojně se využívají kompozitní materiály na bázi uhlíkových vláken, z nich jsou vyrobeny komponenty ovlivňující aerodynamiku vozidla. Rovněž střecha je z tohoto lehkého a pevného materiálu. Při navrhování se bral v potaz také požadavek zákazníků na vzhled.

Křídla vozu dodává osmiválec o objemu 5,0 litru a výkonu 461 kW (627 koní), k nimž velkou měrou pomáhá mechanicky poháněný kompresor. Jenom pro zajímavost: ve standardu nabízí motor V8 Mustangu 319 kW. Komu je i tohle málo, může zvolit kit na další zvýšení výkonu, v tomto případě na 522 kW. Aby se ještě podpořili akcelerační schopnosti vozu, byl stálý převod v diferenciálu zkrácen ze standardních 3,31:1 na 3,73:1. V nabídce je jak vůz s manuální, tak i samočinnou převodovkou.

Aby byla také trakce vozu dostatečná, používájí se lepivé dvacetipalcové pneumatiky Michelin o rozměru 275/35 vpředu a 305/30 vzadu.

Na závěr zbývá říci, na kolik si Američané tento výtvor cení. Jenom za přestavbu nezahrnující cenu za výchozí Ford Mustang zaplatíte 39.995 amerických dolarů, tedy v přepočtu více než 970.000 korun.

Tomáš Dusil
Diskuze (6)
20. 1. 2015 11:12
Mustang
Na podzim jsem měl týden Mustanga na Havaji k dispozici. Střecha dole, parádní zvuk i zrychlení. Jen zpracování po 20tis. mil. už docela pokulhávalo. Ale asi to bylo tím, že je z půjčovny. Na západním pobřeží půjčený Chevrolet Impala (2014) a po 50tis. mil. vypadal mnohem zachovaleji, poloviční spotřeba, ale nula emocí. Jen prostě pro přesun.
Avatar - CHerokee
19. 1. 2015 20:27
Re: Mustang
Dík. Koukám, V8 za 1 005 000 téměř plně vybavené ...hodně dobré. Jen tam nikde nevidím pro porovnání zrychlení z 0 - 100. Snad časem přibyde i Shelby 350GT.
Avatar - Barrichello
19. 1. 2015 20:15
Re: Shelby
Taky bych prosil jeden osmivalec s automatem
Avatar - Barrichello
19. 1. 2015 20:15
Re: Mustang
Jj, uz sem o tom psal na blogu
19. 1. 2015 19:13
Mustang
V prodeji v ČR. Konfigurátor na stránkách ford.cz. Ceny začínají od 880 000, - Kč.