Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Shelby GT500 za 14,6 milionu vzniklo pro dobrou věc. Podpoří léčbu srdcí

Lukáš Volšický
Diskuze (0)

Nový restomod legendárního Shelby GT500 se v Americe vyrobí v pouhých deseti kusech za přibližně 14,6 milionu korun. Z každého prodaného kusu půjde velká částka na podporu zdravotnické neziskovky.

Kultovní Ford Mustang je oblíbenou předlohou moderních restomodů a jedním z těch nejslavnějších je počin oklahomských nadšenců z Classic Restorations. Už v minulosti představili novodobou reinkarnaci legendárního Shelby GT500 z roku 1967 s karbonovým tělem a v dnešních dnech uvádějí i novou speciální edici, kterou podporují úsilí americké zdravotnické neziskové organizace American Heart Association.

Nejnovější karbonový restomod mustangu se oficiálně jmenuje Shelby GT500CR Centennial Edition a vznikne v exkluzivních deseti kusech. Už na první pohled doslova ohromí odhalenými uhlíkovými vlákny od specialistů SpeedKore, které designéři doplňují kontrastními červenými pruhy i moderními koly z hliníkových slitin.

V kabině pak zaujmou zejména sportovní sedadla Carroll Shelby Scat Rally Series 1000 s černou kůží a červeným prošíváním. Tvůrci je doplňují tradičním volantem s dřevěným věncem, bílými analogovými budíky, pedálovým setem Shelby a unikátní plaketou oslavující organizaci American Heart Association. Její logo najdeme i na hlavových opěrkách.

Video se připravuje ...

To nejzajímavější u klasických i moderních amerických sporťáků je však nepochybně až technika. Pod kapotou unikátního karbonového mustangu je atmosférický pětilitrový vidlicový osmiválec Coyote z nejmodernějších generací, který technici doplnili kompresorem Magnuson VMP a šestistupňovým manuálem Tremec T56.

Výrobce uvádí, že když dosáhnete ideální teploty pneumatik i vhodných podmínek na silnici nebo trati před vámi, a umíte zacházet se spojkou, s brutálními 800 koňmi pod kapotou se novodobé Shelby GT500CR zvládne rozjet z 0 na 100 km/h za 3,2 sekundy! Maximální rychlost pak dosahuje solidních 304 kilometrů za hodinu, přičemž k zastavení slouží brzdy Wilwood s šesti pístky vpředu a čtyřmi pístky vzadu. Základem podvozku jsou nastavitelné sportovní tlumiče.

Exkluzivní Shelby GT500CR Centennial Edition se vyrobí v pouhých deseti kusech se základní cenou od 14,6 milionu korun. Classic Restorations jej vyvinuli pro dobrou věc, protože říkají, že přibližně 2,3 milionu korun z každého vyrobeného kusu poskytnou zdravotnické organizaci American Heart Association pro podporu nejnovější kampaně „Life is Why“ zajímající se o léčbu srdečních onemocnění.

Lukáš Volšický
Diskuze (0)

Doporučujeme