Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Shuanghuan po obvinění z plagiátorství ve Frankfurtu nebude

Dan Vořechovský
Diskuze (19)
Mnichovské automobilce BMW a automobilce DaimlerChrysler se nelíbí nápadná podoba s modely BMW X5 a Smart ForTwo a proto učinily blíže nespecifikované právní kroky. Shuanghuan nepovolila prezentaci svých kontroverzních vozů ani jednotlivým dovozcům.

Čínská automobilka Shuanghuan (v překladu „dva kruhy“) se rozhodla, že ve Frankfurtu své nové modely Noble, CEO a UFO nepředstaví. Automobilka navíc ústy svého mluvčího uvedla, že stejně neměla v úmyslu své nové modely na největším světovém autosalonu prezentovat. Někteří dovozci chtěli do Frankfurtu vozy automobilky Shuanghuan přivézt, avšak k tomu nedostali od čínské automobilky souhlas.

Automobilka Shuanghuan vzbudila rozruch zejména svými dvěma „novými“ modely Noble a CEO (prezentovaný také jako SCEO a představený už v roce 2005), protože silně připomínají vozy BMW 5 a Smart ForTwo (třetí model UFO je pak od Toyoty RAV skoro k nerozeznání). Mnichovská automobilka již také Shuanghuan obvinila z plagiátorství a podnikla příslušné právní kroky. Totéž učinila i automobilka DaimlerChrysler. Mluvčí čínské automobilky v této souvislosti kontroval nepříliš jasnou větou o vzájemné „výměně“ pokročilých technologií a neopomněl dodat, že Shuanghuan je legálním podnikem vyrábějícím legální výrobky. Plagiátorství v Číně a nedostatečnou ochranu duševního vlastnictví kritizovala při své nedávné návštěvě Číny také německé kancléřka Angela Merkelová.

Ve Frankfurtu tedy čínská automobilka Shuanghuan nebude. Čína však bude mít i tak poměrně hojné zastoupení. Kromě čtyř automobilek se bude ve Frankfurtu prezentovat na 50 čínských dodavatelů.

O modelu Shuanghuan SCEO jsme vás informovali v článku Shuanghuan Sceo: další čínský vůz v Evropě.

Dan Vořechovský
Diskuze (19)
6. 9. 2007 06:07
Re: no tak
Ako keby sa ani Joyster na nic nepodobal (vyrazne) a neukradol meno z radov konkurencie, ze... Keby Skoda robila iba originaly ako Tudor alebo Yetti, nikto by sa do nej neopieral a zala by iba chvalu. ;-)
Avatar - Falco
5. 9. 2007 21:18
Re: Kdybych tady chtěl něco říct, tak by mě vypípali.
Ahoj rudochu
5. 9. 2007 14:12
Re: no tak
to sotva [odkaz]
Avatar - sargis
5. 9. 2007 11:40
Re: no tak
Dobry dotaz, vazne, preco vlastne Suzi nereagovalo na ocividnu podobnost Fabia-Swift? Mozno keby Skodovka zacala kopirovat ich motorky.....
Avatar - sargis
5. 9. 2007 11:25
pravne kroky
učinily blíže nespecifikované právní kroky - jednoducho im potopili lod, co uz s nimi, parchanti >:-[]