Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šikula oživil původní Škodu 110 Super Sport. Jeho rendery vypadají jako skutečnost

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Škoda 110 Super Sport patří mezi nejzajímavější a nejobdivovanější vozy, které česká automobilka postavila. I dnes si ji můžete prohlédnout ve škodováckém muzeu, ovšem nikoli v původní podobě.

Prototyp sportovního vozu s motorem uprostřed, postavený v roce 1971, byl totiž bílý a vpředu měl šestici vyklápěcích světlometů. I když Škoda, nebo přesněji řečeno národní podník Automobilové závody (AZNP), tehdy zvažovala sériovou výrobu, k produkci z mnoha důvodů nemohlo dojít.

Jediný prototyp tedy skončil v tovární sbírce, kde byl vystavován v mladoboleslavském Autosalonu Škoda, tehdy suplujícím značkové muzeum. A vypadalo to na konec příběhu.

O deset let později se však atraktivně vyhlížející kupé opět objevilo ve středu pozornosti. Juraj Herz si je totiž vybral do filmu Upír z Feratu o krvežíznivém závodním automobilu, který saje krev ze svého řidiče.

Kvůli natáčení byl automobil upraven výtvarníkem Theodorem Pištěkem. Především se změnila barva karoserie, bílý háv nahradil černý s červenými detaily, došlo ale i na další úpravy: místo výklopných světel dostala přiď konvenční svítilny, původní litá kola nahradily disky BBS a vůz nese velké zadní křídlo.

Pro nás je důležité, že právě ve filmové podobě, pro níž se vžilo jméno Ferat, je vůz k vidění ve Škoda Muzeu.

Originální bílá varianta, která vše začala, už je pouhou historií, vzpomínkou, jíž si můžeme prohlížet jen na fotograficích - navíc z drtivé většiny černobílých a nepříliš kvalitních.

Naštěstí existuje jeden šikula jménem Alexander Volkov, který se rozhodl právě původní Škodu 110 Super Sport díky moderní technice alespoň virtuálně oživit.

Sehnal si totiž technickou dokumentaci k vozu, vytvořil realisticky vyhlížející rendery a zasadil je do skutečného prostředí.

Díky tomu nám umožnil prohlédnout si auto současnou perspektivou. Prostě tak, jako by skutečně existovalo a jezdilo i v současnosti.

Musíme říct, že je to moc pěkný pohled. A že by to originálnímu Super Sportu na silnících fakt slušelo...

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Doporučujeme

2. 2. 2020 10:17
ferat
v originálním bílem provedení byl použit ve filmu "zítra vstanu a opařím se čajem" . když pan Menšík příiíždí, nebo odjíždí s mercedesem u společnosti universum, která zajišťuje lety do minulosti,tak tahle škodovka stojí zaprakovaná v pozadí. děj filmu z roku 1977 se odehrává v roce 1996, což byla tenkrát vzdálená budoucnost a ferat v záběru tuto iluzi umocňuje.