Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Auto prodloužila odstávku výroby. Už nejde jen o prevenci před koronavirem

ČTK
Diskuze (9)

Mateřský Volkswagen tento týden prodloužil plánovanou odstávku svých závodů. Nyní k takovému kroku přistupuje také Škoda Auto.

Automobilka Škoda Auto dnes prodloužila odstávku výroby ve všech třech českých závodech kvůli pandemii koronaviru nejméně do 14. dubna, informovalo dnes vedení firmy zaměstnance v dopisu, který má ČTK k dispozici. Původně se měla výroba spustit 6. dubna.

Na svá pracovní místa se měli zaměstnanci původně vrátit v pondělí 6. dubna ráno, nyní se tak do práce vrátí nejdříve v úterý 14. dubna ráno. Odstávka se tedy prodlouží o více než týden.

„Reagujeme tím i na nadále velice nízkou poptávku, která je důsledkem státem nařízeného uzavření prodejních míst v České republice a v mnoha dalších zemích Evropské unie,“ píše vedení firmy v dopisu podepsaném předsedou představenstva Bernhardem Maierem a členem představenstva Bohdanem Wojnarem, který se sám koronavirem nakazil.

Zaměstnanci dostávají od 18. března až do 29. března 70 procent platu, poté se zvýší na 75 procent. Tato dohoda platí nadále, 75 procent platu tak budou zaměstnanci dostávat i po 6. dubnu, kdy se původně měla výroba obnovit.

Někteří zaměstnanci v automobilce stále pracují kvůli zachování kontinuity nezbytných činností. Odbory Škody Auto ve čtvrtek uvedly, že se v mladoboleslavském závodě automobilky stále pohybuje 350 kmenových zaměstnanců a dalších 600 externistů. V dalších závodech jsou čísla nižší, spíše v desítkách lidí. Jde například o strážné, energetiky, pracovníky údržby a další profese.

Automobilka Škoda Auto zastavila kvůli pandemii koronaviru ve středu 18. března večer výrobu ve všech třech svých českých závodech, tedy Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vchlabí.

Mladoboleslavský výrobce tímto krokem následuje mateřský Volkswagen. Německá značka ve čtvrtek oznámila, že přerušení výroby ve svých německých závodech prodlouží o další čtyři dny. Její továrny tudíž budou zavřeny minimálně do 9. dubna. 

Omezení se v případě Volkswagenu týká nejen výrobních závodů v Drážďanech, Emdenu, Osnabrücku, Wolfsburgu, Cvikově a Hannoveru, ale také továren na výrobu komponentů v Brunswicku, Kasselu, Salzgitteru, Chemnitzu a Hanoveru.

ČTK
Diskuze (9)

Doporučujeme

Avatar - Jerry.Gunman
28. 3. 2020 14:07
Re: No, tak automobilky začnou s výrobou po velikonocích
Diamante, poslední vagón se u některého vlaku možná pohne ve stejné chvíli, jako lokomotiva, u jiného lokomotiva pojede už 20 minut a poslední vagónek furt bude ještě stát. To je mi vcelku jedno a nijak mi na tom nezáleží.

Podstatné je bohužel to, že jakmile se "lokomotiva" (automotive business) naší ekonomiky zastavila, navazující firmy ještě chvíli jely, jedou a dojíždějí. Teď, jak se zdá, už stojí prakticky vše, celý dodavatelský řetězec. Zákazníci, s nimiž jsem hovořil v průběhu posledních 14 dnů, jedou na 60, 40 nebo 25% - protože NIKDO si nelajsne hromadit nějaké zásoby dílů, u nichž je budoucí odbyt... řekněme poněkud nejistý . Do toho se zastavují i dopravci - a jakmile se sekne logistika, tak rozjezd nebude snadný nikde.

A fčílkaj možeš jít zase obhlídnout vlak, zdali tam najdeš nějaké funkční řešení, jak to (relativně) rychle a bezbolestně rozpohybovat ;-\
Avatar - Hammunasakra
27. 3. 2020 22:07
Re: No, tak automobilky začnou s výrobou po velikonocích
Nerozumim tvý reakci = byl dotaz na aktuální číslo = a to sem dal. CO to zkoušíš?

No popravdě ono to velmi velmi pravděpodobně NESKONČÍ u 7 bilionů = a u nás to neskončí 200 miliardama = ono to nakonec v součtu bude nejspíš daleko DALEKO VÍC. Správně to pojmenoval Tůma = prostě nás to hodí roky nazpět = jak moc to samozřejmě TEĎ nikdo neví

A neni to o "jestli budou mít smysl a uchytí se" tos napsal mimochodem TOTÁLNÍ BLBOST = zřejmě danou tim že to hodnotíš bez hlubšího porozumění ;-)
Avatar - Blue Sun
27. 3. 2020 21:26
Re: No, tak automobilky začnou s výrobou po velikonocích
Ještě kdybys to tak dočetl celé. Ani oni netuší, jestli ta opatření budou mít smysl a opravdu se uchytí. Tvoje bezmezná důvěra v čísla bez hlubšího porozumění je velmi naivní.
Avatar - 3_diamanty
27. 3. 2020 20:40
Re: No, tak automobilky začnou s výrobou po velikonocích
tych par centi je nic.... v principe ale vlak nie je na gumicke ... ale je pevne spojeny.... cize ked rusen prejde 3m aj posledny vagon prejde 3m a to presne v rovnakom case .. ide tu o to ze to porovnanie s vlakom nebolo moc stastne... no ....

vlak som nevidel aspon dva dni uz... to je fakt...
27. 3. 2020 19:56
Re: No, tak automobilky začnou s výrobou po velikonocích
Ty jsi asi vlak dlouho neviděl, viď ? Ony ty spoje mezi vágóny maji nějakou "vůli" Takže pár cm mezi každym nabereš na rozjezd i dobrždění.