Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda: Dostanou nový Roomster jako první Slováci? A co přinese facelift Octavie?

Jan Mička
Diskuze (75)
Jednou z nejočekávanějších nových Škodovek je Roomster. Uveden bude už v listopadu, ale překvapivě ne v Česku.

Budoucnost automobilky Škoda je příznivě nakloněna crossoverům a SUV, nejživěji by se ale v současnosti mělo hovořit o druhé generaci Roomsteru. Ten bude podle předpokladu sdílet řadu dílů s nejnovějším Volkswagenem Caddy, proces představení by se měl ale od běžné praxe dost lišit.

O odlišném přístupu se hovořilo už v polovině letních prázdnin, důvěryhodný zdroj nám však poskytnul další zajímavé informace. Druhá generace Roomsteru by skutečně neměla být poprvé uvedena v Česku, ale na sousedním Slovensku, navíc za nestandardních okolností. Zdejší dealeři dostanou v průběhu listopadu pouhých 110 exemplářů jako testovací flotilu a prodej koncovým zákazníkům má oficiálně odstartovat až začátkem příštího roku. To by znamenalo, že nový Roomster uvidíme na březnovém autosalonu v Ženevě, ovšem nikoliv jako žhavou novinku. Prodej v Česku by měl podle neoficiálních informací začít na konci března.

Další informace poodhalují cenovou politiku Roomsteru. Podle našeho zdroje má totiž ceník kopírovat současnou nabídku Volkswagenu Caddy, což je velice zajímavé v kontextu s jinými srovnatelnými modely obou značek. Zatímco Volkswagen Polo u nás nekoupíte za méně než 301.900 Kč (1.0 MPI/55 kW), výkonově adekvátní Fabia je o 49.000 Kč levnější. Osobní verze Caddyho je nejlevnější s motorem 1.2 TSI o výkonu 62 kW (s výbavou Trendline stojí 462.722 Kč), ve stejné hladině by se tedy mohl pohybovat také Roomster.

Poslední novinka se týká modernizované Octavie. Už delší dobu se spekuluje například o dělených předních světlometech, náš zdroj ale hovoří také o elektronické parkovací brzdě a jízdních asistentech použitých v novém Superbu. Octavia by tedy měla být vybavena asistentem pro hlídání slepého úhlu nebo systémem Rear Traffic Alert (při couvání z parkovacího místa detekuje vozy přijíždějící ze stran). Jasno bychom mohli mít na přelomu května a června příštího roku (22. kalendářní týden).

Uvedené informace jsme si ověřovali přímo v automobilce, bližší podrobnosti jsme se ale nedozvěděli. Podle tiskového mluvčího Vítězslava Pelce značka Škoda z principu nekomentuje spekulace z trhu ohledně chystaných produktových novinek.

Jan Mička
Diskuze (75)
12. 10. 2015 07:37
Re: Projekt je uz zastaveny.
VW zastavil projekt Skoda Caddy Badge (roomster). Platne od Stvrtka 8.10 do odvolania.
11. 10. 2015 21:17
Re: Nový Roomster na videu
Nie vždy máš na to náladu. Však je tu dosť ľudí, čo ma radi opravujú a mohli mu poradiť namiesto mňa. ;-)
11. 10. 2015 21:14
Re: Roomster
Jeho nástupca...?
11. 10. 2015 21:11
Re: octavia
A ešte jazdne poslabšia voči konkurencii.
Avatar - twistedTSD
10. 10. 2015 10:35
Re: Projekt je uz zastaveny.
?