Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Skvost z aukčních síní: Impreza WRC pro sezonu 1997 se vydražila za miliony

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
Skutečným unikátem se tento týden mohla pochlubit jedna aukční společnost z Anglie. Dražila vůz Subaru Impreza, kterým jezdil i slavný jezdec rallye McRae.

Draženým kouskem byla Subaru Impreza v úpravě pro šampionát WRC, kterou před sezonou 1997 sedlal sám Colin McRae. Pořadatelé aukce z H&H Classics potvrdili, že jde o šasi 001, tedy vůz, který sloužil primárně pro testovací účely a mediální prezentace.

„Šasi 001 jsme používali pro testování. Zásluhou mnoha zkušebních hodin Colina a dalších závodníků jsme vůz odladili tak dobře, že jsme s ním v lednu 1997 první závod v Monte Carlu vyhráli. Triumf získal Piero Latti a odstartoval tak cestu za třetím titulem mezi výrobci v řadě,“ řekl o tomto konkrétním modelu už před časem David Richards, zakladatel společnosti Prodrive. Právě ta závodní speciál před dvaceti lety postavila.

Aukce proběhla tento týden v Anglii a nový vlastník, který si přál zůstat v anonymitě, vůz vydražil za 298.659 dolarů, tedy necelých sedm milionů korun.

McRae byl v devadesátých letech hvězdou rallye. Během kariéry získal ve WRC 25 triumfů a roku 1995 první a jediný mistrovský titul. Většinu své kariéry strávil v týmech Subaru a Ford. O život přišel tragicky v roce 2007 po pádu jeho soukromé helikoptéry nedaleko domova. Na palubě byl kromě devětatřicetiletého závodníka také jeho pětiletý syn a další dva rodinní známí.

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
10. 6. 2017 21:02
Uz
Uz je to 22 rokov od jeho titulu 10 rokov od jeho smrti!? Ani sa to nechce verit. Ku*va, starneme chlapi.