Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Slabá koruna zdražuje pohonné hmoty, menší společnosti jsou v nevýhodě

Jan Mička
Diskuze (9)
Slabá koruna má horší dopad, než se původně očekávalo. Palivo zdražuje, konkurence mezi pumpaři slábne.

Výrazné zdražení pohonných hmot zákazníci pocítí v případě, že přijedou tankovat k některé z menších čerpacích stanic. Ty totiž mají na litru paliva pouze minimální marži. To je ve spojení s dvacetimilionovou kaucí, kterou musí složit každý, kdo chce nyní s palivem obchodovat, rozhodně nedělá dobrotu. Majitelé čerpacích stanic, kteří nebyli schopni příslušný obnos složit, totiž musí pohonné hmoty nakupovat u distributorů, což jim dává menší rozptyl, ve kterém se mohou s cenou za litr pohybovat.

Výrazné zdražení se dá očekávat v těchto dnech. Některé čerpací stanice během začátku tohoto týdne zvedly ceny o dvacet haléřů až korunu, trend má však dále pokračovat. Hůře na tom bude benzin, který podraží výrazně více než nafta. Nutno podotknout, že ještě před devalvací koruny ceny paliv prudce klesaly. Když jste měli štěstí, mohli jste litr benzinu koupit i za 34 korun.

Na situaci pak paradoxně vydělají někteří pumpaři. Může za to zvýhodnění těch, kteří byli schopni složit dvacetimilionovou kauci. Díky tomu na trhu s palivy rapidně ubývá konkurence. V rámci konkurence není tak velký tlak na cenu a většina motoristů dá beztak přednost jedné ze značkových čerpacích stanic, kde se pár desetníků za litr paliva bez mrknutí oka ztratí. Menší společnosti, které díky nižší marži nemohou cenu tlačit níž, jsou proto v nevýhodě.

Jan Mička
Diskuze (9)
Avatar - Guttalax
22. 11. 2013 19:03
mix
Tank Ono 33.90,- E 85 24.50,- Míchanici 1:1 chlemtá korejec jedna báseň ;-)
22. 11. 2013 12:52
Re: Slabá koruna zdražuje pohonné hmoty
je to kreténsky načasované. Navíc to co se navíc vybere na daních, to nás celé to opatření bude stát. Defakto je to jen devalvace, kterou občané sami zaplatí. Těch, co na tom vydělají, respektive neprodělají je jen malé procento. Osobně já jsem zareagoval již na náznaky, takže mi nedevalvovali úspory, každopádně zaplatím to stejně, jako každej, kdo v tomhle kocourkově (zatím ještě) žije.
22. 11. 2013 11:28
Re: Slabá koruna zdražuje pohonné hmoty
Takhle to řeknu. Nepokoušel jsem se o analýzu, přepsal jsem, co si pamatuji jako udané důvody. Sám nad tím kroutím hlavou. Možná si to pamatuji špatně.

Krok to byl očekávaný (až moc dlouho na můj vkus). Zásah byl prý nečekaně prudký. To nejsou má slova. Nemám ponětí, jakou strategii firmy pro zajištění volily. V podnikání nemám žádné obchody v koruně. S tou maximálně spekuluji a také jsem na tomhle kroku ČNB vydělal.
Avatar - MarTin1
22. 11. 2013 02:30
Re: Slabá koruna zdražuje pohonné hmoty
Promiň MT, obvykle jsou tvé příspěvky velmi fundované, ale tentokrát jsi bohužel úplně mimo v otázce toho, že na to nikdo nebyl připraven, vliv na export je PRIMARNI.... je to 80% našeho HDP.... spotřebitelská poptávka tvoří u nás marginální část, narozdíl od USA, kde je to až 70%.

1. tento krok, kromě toho, že měl přijít již před rokem a půl byl minimálně cca 2-3 měsícě očekávaný, takže většina firem, kde management za něco trochu stojí tak se zahedgovala.

2. Dalo se na tom královsky vydělat (bohužel jsem nevlezl do USD/CZK za 18,65 ale už 19.04, EUR neobchoduju)

3. Podpořít domácí poptávku?? Jako v čem? Potraviny by měly zdražit pouze zahraniční, ale zajdi si do obchodu, zdražují všechno jak jinak. Škodovka zdražuje taktéž, navíc podvod na lidi par excelence.... spořící státní dluhopisy před vánocema, lidi tam naserou prachy a měsíc na tom jim prakticky Singer sebere 5-6% úspor ad absurdum... před vánocema.... co chtěj teda podpořit?? KECY KECY a amatérismus první třídy.... tady se musí přestat říkat furt slovo krize atd atd a lidi pak půjdou a ty prachy z těch bank vyberou a roztočej, ve vkladech je cca 3 biliony korun... Vůbec ten nápad, že chtějí podpořit poptávku je kravina, protože lidi kupujou z 80% věci co jsou import, protože náš stát vše prodal, resp není krom energeticky v ničem soběstačnej...

4. Marketingové kecy, že Elektronika je na roztrhání, jsou fakt jen kecy.... elektronika je totiž přirozená DEFLACE.... která je tažená inovacema, každej novej model je technologickej pokrok, tzn. tlačí na ceny "starejch" věcí dolů... takže tady je to úplně mimo a intervenci využijí akorát prodejci k udržení/navýšení marží.

5. Pomoc exportu je další ošemetná věc... jak už jsem řekl, většina firem se zahedgovala... navíc exportéři jsou také importéři, takže efekt bude pokud ne 0 k 0 tak "kalouskova kladná 0"

6. Absolutně nevěřím v úspěch, USD se posune výš vzhledem k Taperingu QE, takže to sundá import (spotřebitelskou poptávku) a pokles k EUR, bude během pár měsíců vyrovnán nížšíma sazbama ECB a uvažovanejma negativníma sazbama.... takže ČNB se bude muset SAKRA snažit... a pokud na to chtěj dát "JEN" 0.5 mld EUR tak to je pro každej fond sranda prachy.... pokud se na nás někdo zaměří, tak jsme v ........... (takovej SOROS nás sice nemá na mušce, protože shortuje AUD a zatím na tom vaří slušnej balík, ale kdokoliv kdo se bude nudit tak tu ČNB totálně vycucne)

7. Kalousek OFICIALNE to podporuje, protože NIKDY s CNB nemel konflikt, ALE když se s ním člověk baví mezi 4 očima tak, sám je velmi skeptickej a říká, že to jsou vyhozené prachy... aby bylo jasno Mírou já nechci argumentovat... ale pro info

Já osobně říkám, že to přišlo pozdě a načasování je špatné..... hlavní problém je v EU, dále politické a sociální dění zde v ČR. Zachvění v létě, kdy se EU potažmo ČR dostala z recese, byl výstřel do vzduchu.... problémy se nevyřešily, jen zamaskovaly... jsou zde stále a jsou strukturální...
22. 11. 2013 02:06
Re: Slabá koruna zdražuje pohonné hmoty
Pokud jsem to pochopil dobře, sází na to, že se lidé budou chtít zbavit svých úspor (radši než je nechat devalvovat) a nastartují tím ekonomiku (podpoří domácí poptávku - tedy ne export; export je právě to, co ekonomiku táhne, v domácím odbytu má ČR prý nedostatky). Což je teoreticky zajímavá myšlenka, ale v praxi mi přijde padlá na hlavu. Pokud by to takhle šlo dál, v ČR by mohlo dojít k deflaci a to přeci nejde. :-) Jakýkoli vliv na export je vedlejší. Tomu odpovídá provedení. Velké firmy stejně hodně platí v eurech. A proti pohybům se jistí. Na něco tak razantního většina exportérů (a vlastně ani trh) nebyla připravená, takže to mohlo udělat více škody než užitku. Uvidíme, co se bude dít dál. Oslabovat korunu mohou do nekonečna.