Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Smart Fortwo Disco: Disco koule pro skupinu Apparatjik

David Bureš
Diskuze (0)
Smart Fortwo Electric drive II si zahraje ve filmu. Na plátně bude vypadat jako disco koule.

Speciálně upravený Smart Fortwo Electric drive II, jehož karoserie je zakrytá reflexními skleněnými panely, vznikl pro elektronickou skupinu Apparatjik. Ta vůz použila ve svém filmu Pixel City, který doplní probíhající výstavu v berlínské galerii Neue Nationalgalerie.

Skupina v současné době pracuje na projektu Apparatjik Light Space Modular, který se skládá nejen z koncertů, ale také z interaktivních výstav. Na nich jsou sbírána data, z nichž vznikne hudební skladba. Ta bude představena na dvou netradičních živých vystoupeních 26. a 27. března.

Při koncertu zahraje tuto skladbu německý komorní orchestr za doprovodu obrazové show Apparat TV. Projekce budou promítány přes šest metrů vysokou kostku a přes zdi berlínské galerie. Uvnitř průhledné kostky navíc budou hrát členové kapely Apparatjik. Hlavním sponzore tohoto netradičního projektu je právě společnost Smart.

Členy elektronické kapely Apparatjik jsou Magne Furuholmen (také člen kapely A-ha), Guy Berryman (působící též v Coldplay), Jonas Bjerre (skupina Mew) a producent Martin Terefe. Ti Smart v podobě disco koule nepoužili jen pro účely natáčení svého filmu, ale také s ním jezdili při své návštěvě Berlína.

Pohon Smartu Fortwo Electric drive II zajišťuje elektromotor s maximálním výkonem 30 kW (dlouhodobě dává 20 kW) a nejvyšším točivým momentem 120 Nm. Tyto hodnoty jsou vždy dostupné prakticky okamžitě, proto ForTwo electric drive II v akceleraci překonává auta se srovnatelným spalovacím motorem. V konkrétních číslech – zrychlení z 0 na 60 km/h trvá 6,5 sekundy a nejvyšší rychlost je omezena na 100 km/h.

Akumulátory byly vyvinuty americkou Tesla Motors, ve které má koncern Daimler majetkový podíl. Pojmou energii 16,5 kWh (dříve bylo udáváno 14 kWh), což stačí pro ujetí 135 km. Dobíjení je možné ze standardní 220V zásuvky v domácí rozvodné síti, nabití baterií proběhne přes noc.

David Bureš
Diskuze (0)