Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Smart Fourjoy: Vize čtyřmístného mini

Jan Mička
Diskuze (2)
Tajemný koncept Smart Fourjoy, který se nejprve představil na jediné skice, už nemá co skrývat. K jeho odhalení došlo ještě před premiérou.

Smart Fourjoy se stejně jako desítky dalších konceptů představí na blížícím se autosalonu ve Frankfurtu. Nevznikl přitom náhodou. Jeho úkolem je poodhalit roušku vývoje, kterým projdou budoucí vozy Smart.

Odpověď na otázku, ve kterém z nových Smartů se prvky tohoto konceptu projeví, je přitom velmi jednoduchá. Na obrázcích totiž s největší pravděpodobností vidíme předzvěst budoucího modelu Forfour, který už je v Evropě důvěrně známý. Pochopitelně nemůžeme očekávat absenci bočních dveří ani futuristicky pojatý interiér. V současné době už se však produkční vozy od svých konceptů tolik neliší.

Budoucí Smart Forfour by měl těžit ze spolupráce koncernu Daimler a aliance Renault-Nissan. To by mohlo znamenat, že bude sdílet stejnou platformu s Renaultem Clio, od kterého by mohl převzít i pohonné jednotky. Původní model se vyráběl v letech 2004 až 2006 v nizozemské továrně NedCar. Řadu dílů si přitom vypůjčil od Mitsubishi Colt.

Pohon konceptu zajišťuje elektromotor o výkonu 55 kW, energii dodávají li-ion baterie o kapacitě 17,6 kWh. S vnějšími rozměry 3494 x 1978 x 1494 mm se koncept Forjoy řadí do segmentu miniaut, jen šířka je výrazně nadstandardní. I tak je o plných 80 cm delší než současný model ForTwo, na druhou stranu produkční ForFour byl s délkou 3,75 m fakticky o třídu větším autem.

Jan Mička
Diskuze (2)
Avatar - PTS
5. 9. 2013 12:49
Re: tvary auta
V tom rencku vidím spíše fiátka 500. Ale i tak s tebou souhlasím. Auta se bohužel připomínají navzájem, ale to tu bylo odjakživa.

Ohledně Smartu. Světla mi připomínají nový meďoury a ten přední nárazník zase Kiu [odkaz] . Kola mohla být originálnější, tyto lesklé připomínají ty na "vytuněných" cadillacích. Interiér je správně futuristický. Škoda, že v sérii to budou (asi) konzervativní sedačky.
Avatar - nalimer
5. 9. 2013 12:25
tvary auta
ak by sa vám zdali tvaru auta povedomé... pozrite si iný koncept [odkaz]