Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Soud vynesl rozsudek nad řidičkou autonomního auta, které zabilo chodkyni

ČTK
Diskuze (18)

Záložní bezpečnostní řidička testovacího samořídícího vozu společnosti Uber Technologies, které v roce 2018 srazilo a usmrtilo ženu v Arizoně, přiznala vinu a byla odsouzena k podmíněnému trestu. Uvedl to státní zástupce. Nehoda byla první smrtelnou srážkou samořízeného vozidla s chodcem.

Rafaela Vasquezová byla v roce 2020, tedy dva roky po nehodě, obviněna ze zabití z nedbalosti. Podle prokurátora se přiznala k ohrožení, což je mírnější obvinění, a byla odsouzena k tříleté podmínce s dohledem.

Testovací vůz Volvo XC90 firmy Uber Technologies ovládaný autopilotem srazil v březnu 2018 ve městě Tempe 49letou chodkyni Elaine Herzbergovou, která přecházela v noci mimo přechod přes silnici s kolem. Nehoda vyvolala značné obavy o bezpečnost vznikajícího odvětí autonomních vozidel.

Video se připravuje ...

Podle vyšetřovatelů záložní řidička sledovala v době nehody televizní pořad na svém mobilním telefonu. Nehodě bylo podle nich možné zabránit, kdyby Vasquezová dávala větší pozor. V březnu 2019 prokuratura uvedla, že společnost Uber Technologies není za nehodu trestně zodpovědná, protože příčinou bylo selhání Vasquezové při sledování silnice.

Uber v roce 2020 oznámil prodej své divize pro autonomní řízení firmě Aurora, která se zabývá samořízenými auty, za čtyři miliardy USD (87,1 miliardy Kč), upozornila agentura Reuters.

ČTK
Diskuze (18)

Doporučujeme

Avatar - Barry Lyndon
1. 8. 2023 19:17
Re: Uff
Záběr z té "kamery" je totálně zkreslený (asi tak desetkrát ztmavený). Když byla ta kauza aktuální, byly na webu reálné záběry z té osvětlené ulice a taková tma tam ani zdaleka nebyla. Tím neříkám, že si za to chodkyně nemohla z (větší?) části sama...
1. 8. 2023 09:38
Re: Článek
Nedbalá řidička byla v práci a dostala (pro mě překvapivě) jenom podmínku. Uber, který jí zaměstnával, testoval autonomní auto s dohledem lidského řidiče, který místo aby čuměl před sebe, tak čuměl do mobilu.
31. 7. 2023 22:29
Re: No, pěkně se to sešlo.
Takže dejte mi ty zásobníky! To jim máme jako nadávat?
31. 7. 2023 22:28
Takže je každému samoridicimu autu
Nutnost pořídit White trash za volant?
31. 7. 2023 22:27
Re: Uff
Tam bylo dost a dost času a prostoru zareagovat. Robot neměl tušení. Bílý odpad za volantem chrapal.