Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Soutěžní Tesla Model S oficiálně: Elektrický závoďák je na stovce za 2,1 sekundy

Stanislav Kolman
Diskuze (31)
V Barceloně se představila finální verze závodní Tesly, kterou uvidíme v soutěži elektrických vozů. A parametry má hodně slušné.

K odhalení závodního vozu došlo na okruhu ve španělské Barceloně. Celým názvem EPCS V2.3 Tesla P100DL je finální verze speciálu určeného k závodění, který se brzy objeví na několika prestižních evropských okruzích.

Změny ve srovnání s produkčním modelem poznáte na první pohled, auto dostalo širší karoserii s výraznějšími blatníky a řadu aerodynamických prvků. U toho však nezůstalo, vyvíjela se i technika. Elektrický pohon v útrobách byl vyladěn na výkon 585 kW (778 k), což z vozu dělá nejvýkonnější Model S vůbec. Působivý je i točivý moment 995 N.m. Organizátoři říkají, že auto z klidu na stovku akceleruje 2,1 sekundy a může jet až 250 km/h.

Plný startovní rošt těchto aut se v průběhu sezony objeví na deseti evropských okruzích. Soutěž se bude konat ve Španělsku, Německu, Nizozemsku, Velké Británii či Portugalsku. Poslední závod se uskuteční koncem října příštího roku v italském Římě. Šampionát je podporován soutěží elektrických motokár a sérií eSports, kde účastníci závodí na simulátoru Assetto Corsa.

Auto na přiložených fotografiích už bylo doručeno prvnímu týmu (SPV Racing), který jej na okruhu Circuit de Catalunya okamžitě vyzkoušel. „Je fantastické být součástí rozvoje motorsportu. Coby závodnice mám velké očekávání z výkonu tohoto auta,“ řekla krátce před testem Emma Kimiläinen, jedna z jezdkyň týmu.

„Stálo nás to roky plánování a tvrdé práce, ale jsem hrdý na to, že dnes můžeme představit skutečné a plnokrevné závodní auto, které bude zajímat všechny zapálené fanoušky po celém světě. Je to ten typ závodního vozu, který nám umožní představit potenciál elektrické budoucnosti,“ dodal Mark Gemmell z řad pořadatelů.

Stanislav Kolman
Diskuze (31)
9. 7. 2018 09:37
Masakr
To je masakr, měl jsem možnost se Teslou projet ([odkaz] a zrychlení to má brutální. Tohle musí být peklo. jen je fakt, že baterky moc nevydrží. Obzvlášť když často prudce akcelerujete nebo jedete rychle. ;-\
Avatar - .StenLi.
2. 7. 2018 16:44
Re: Bez elektromotoru to nepojde.
Tak limitom su len podnikatelia prevadzkujuci trate, technologia je davno pripravena na vacsi vykon aky sa da usoferovat :-) [odkaz]
Avatar - beibej
2. 7. 2018 16:03
Re: Bez elektromotoru to nepojde.
Aha, tak to tady máme taky. Mám už nejlepší výkon, ale přijde mi to pořád málo.
Avatar - .StenLi.
2. 7. 2018 10:13
Re: Bez elektromotoru to nepojde.
Napr. v BA. Ked odjazdis pozadovany cas na kolo tak ti aktivuju vyssi vykon.. nie je to kopanec ako v Tesle alebo 918tke (to si len predstavujem kedze som v nej nejazdil).. ale rozdiel oproti benzinovej je citelny.
Avatar - wakantanka
2. 7. 2018 07:02
Re: Až budou vítězit elektromobily
Ved uz minimalne tri roky jazdi Dakar aj nejaka parta s elektromobilmi. Takze Ado budicek ! :-)