Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spalovací motory jen tak nezmizí, soudí VW. Přežijí díky zeleným palivům

Ondřej Mára
Diskuze (9)

Navzdory stále přísnějším emisním limitům tu s námi zůstanou tradiční spalovací motory ještě mnoho let, soudí technický šéf automobilky Volkwagen.

Matthias Rabe, technický ředitel automobilky Volkswagen, v rozhovoru pro britský Autocar naznačil, že věří v ještě dlouhou budoucnost spalovacích motorů v automobilovém průmyslu. Se splněním stále přísnějších emisních limitů CO2 by jim totiž do budoucna měla pomoci i ekologická biopaliva, která mohou být vytvářená z biomasy a dalších „zelených“ materiálů.

Ostatně již v současnosti můžeme najít v klasických palivech drobné množství etanolu, který je získáván z rostlin. Probíhající výzkum tzv. e-fuels, tedy ekologických paliv, by však měl do budoucna přinést uměle vytvořená paliva z přírodních zdrojů, která nebudou emitovat CO2 ani jiné školové emise.

Současná snaha o prudké stlačení emisních norem CO2 sice nutí řadu automobilek masivně investovat do elektrifikace, čemuž se nevyhnul ani Volkswagen, Rabe však věří, že některá omezení plynoucí ze současné technologie elektrifikace (váha, dojezd, atd.) mohou naopak pomoci rychlejšímu vývoji zelených paliv.

Dostaneme se k e-palivům,“ uvedl Rabe pro Autocar. „Pokud se podíváte na letecký průmysl, e-paliva jsou vysoce žádaná, neboť (letadla) nemohou být elektrická. Jinak byste se nedostali přes Atlantik.

Segment ekologických biopaliv je pro automobilový průmysl lákavý již řadu let a z koncernu VW se mu ve velkém věnují především značky Volkswagen a Bentley. Nedávno jsme však informovali i o zájmu japonské Mazdy, která se rozhodla podpořit vývoj ekologických biopaliv na bázi vodních řas.

Žádný z probíhajících výzkumů zřejmě prozatím nenabízí vhodné řešení k masové výrobě a distribuci. Rostoucí počet automobilek, které jsou odhodlány spalovací motory zachránit vývojem alternativních paliv, nás ale rozhodně těší. „Bereme naše CO2 cíle velice vážně a chceme jít s CO2 příkladem, to ale neznamená, že se zbavíme spalovacích motorů,“ dodává Rabe.

Ondřej Mára
Diskuze (9)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
9. 4. 2020 22:20
Re: Re: Jistě že nezmizí
v téhle oblasti ho mají beze vší pochybnosti
9. 4. 2020 19:43
Re: Re: Jistě že nezmizí
S tím rozumem bych to neviděl tak žhavě.
Avatar - Barrichello
8. 4. 2020 20:08
Re: Jistě že nezmizí
Tak v Rusku mají rozum a nejsou tam zelený fanatici
8. 4. 2020 18:28
Re: Whatever
Přesně tak, myslet si takovou pitomost, že spalovací motory během pár let "zmizí" mohou jen fanatičtí elektrofašisté a eurohujeři! ;-)
Avatar - twistedTSD
8. 4. 2020 17:28
Whatever
To asi tak nějak všichni víme, ale pán by si to měl ujasnit hlavně s vedením podniku, ve kterém dělá.