Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sportovní Triumph se vrací. Těžko uvěříte, z čeho roadster TR25 vychází

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Na Festivalu rychlosti v Goodwoodu se představuje nový koncept vzdávající hold kultovnímu britskému výrobci sportovních vozů Triumph. Technickým základem je elektromobil BMW i3s.

Vzpomínáte si na britskou automobilku Triumph? Ve světě se proslavila hlavně lehkými sportovními roadstery, ale už v roce 1984 ukončila svou činnost a teď se objevuje pouze na veteránských srazech nebo učebnicích automobilového dějepisu. Tedy až dodnes, protože na právě probíhajícím Festivalu rychlosti v Goodwoodu se představuje moderní reinkarnace jménem Triumph TR25.

Novinka se inspiruje kultovním Triumphem TR2 a oslavuje 25. výročí designového studia Makkina. To novou reinkarnací britského sporťáku vzdává hold slavnému Triumphu TR2 MVC575 „Jabbeke“, který v roce 1953 na dálnici blízko belgického města Jabbeke stanovil nový rychlostní rekord pro produkční sportovní vozy s dvoulitrovým motorem. Tehdy se rozjel na 200,989 km/h.

Novodobý Triumph však má ke spalovacím předchůdcům daleko, protože zakládá na technice elektromobilu BMW i3s. Mnichovská značka BMW se do vzniku nového elektrického roadsteru také zapojila, protože už od roku 1994 vlastní bývalou značku Triumph Motor Company. S technikou úspěšného elektromobilu tak malý sporťák má 135 kW (184 koní), 270 Nm a je vybaven akumulátorem s kapacitou 42,2 kWh.

Koncept moderního Triumphu zaujme moderními tvary a v předních světlometech nese viditelný odkaz na 25. výročí designového studia Makkina. Minimalistický design exteriéru je výrazně čistší než u historického originálu a s dlouhým rozvorem i krátkými převisy má typicky sportovní proporce. Vzhůru otevírající se dveře jsou na obou stranách, ale kabina je pouze jednomístná.

Video se připravuje ...

Designéři sportovnímu roadsteru zanechali zacílení hlavně na zážitek z jízdy a v jednoduchém interiéru najdeme pouze alcantarový volant a základní ukazatele zobrazující aktuální rychlost jízdy, zbývající dojezd a stav nabití akumulátoru. S lehkou karbonovou karoserií pak zrychluje z 0 na 100 km/h za 5,2 sekundy a jezdí nejvyšší rychlostí 185 km/h.

Nový pokračovatel tak bohužel nestačí ani na svůj originální vzor, který letos oslavuje 70 let od rekordní jízdy. Na sériovou výrobu novodobého Triumphu však můžeme zapomenout, protože vznikl pouze jako koncept v jediném exempláři.

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Ja Prvni 123
17. 7. 2023 18:47
Prijde mi to jako zneuziti krasneho jmena...
Triumph je symbol jednoducheho, lehkeho auta.
Diky tomu rychleho.
Clovek a stroj.

Tohle ma podobnou siluetu, ale to je vsechno.

:-(