Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spyker prodá Spyker a soustředí se na Saab

David Bureš
Diskuze (8)
Vlastníkem Spykeru se stane anglická firma CPP Global Holdings Limited, vlastněná ruským podnikatelem Vladimirem Antonovem.

Spyker Cars, pod nějž spadají automobilky Spyker a Saab Automobile, se dohodl o prodeji divize sportovních aut. Vedení nizozemské značky převezme anglická holdingová firma CPP Global Holdings Limited, vlastněná ruským podnikatelem Vladimirem Antonovem. Ten dosud držel ve Spyker Cars téměř 30 procent akcií.

CPP Global Holdings Limited koupí veškeré akcie Spykeru a jeho ochranné známky včetně všech práv na jejich užívání. Prodej divize Spyker má urovnat dluhy u investiční firmy Tenaci Capital, kterou vede generální ředitel Spyker Cars Victor Muller. Ten zůstane i generálním ředitelem divize Spyker než bude zvolen jeho nástupce.

Pořizovací cena se bude skládat ze dvou částek – 15 milionů euro bude zaplaceno hotově, dalších 17 milionů euro bude uhrazeno do roku 2016.

Prodej sportovní divize umožní společnosti Spyker Cars plně se zaměřit na rozvoj Saabu. Podle slov Victora Mullera by automobilku Saab bez této sportovní divize nebylo možné koupit, divize Spyker se ale po nákupu švédské automobilky stala jen malou částí velkého celku, důležité bylo i splatit její dluhy.

Již loni přesunul Spyker výrobní zařízení pro model Aileron z nizozemského Zeewolde do Coventry.

Saab Automobile a Spyker dosud působily jako sesterské firmy pod záštitou mateřské společnosti Spyker Cars, kótované na burze Amsterdam Euronext (burzovní symbol: SPYKR). Spyker Cars koupil automobilku Saab loni, a to od firmy General Motors.

David Bureš
Diskuze (8)
25. 2. 2011 23:18
Re: Nemá to perspektívu ....
O Saab by som sa nebal. Aspon nie najblizsie 2-3 roky. Rusak to nejako zadotuje. Dolezity bude pre Saab vstup na azijsky trh a ak sa nemylim, tak to sa stalo tusim pred 1-2 mesiacmi. Saab nepotrebuje predavat pol miliona aut rocne. Ked bude predavat 200 000 kuskov, tak to bude parada a dovod na velke oslavy :-)
Dolezite bude aby Saab vyrabal typicke Saaby, ktore sa snazili byt v minulosti niecim originalne. Mozno sa im to aj podari - vid nove kombi 9-5 a jeho okno zadnych dveri, ktore nenadvazuje na liniu strechy ako u inych kombikov.
Som zvedavy na novy koncept, ktory predstavia v Zeneve :yes:
25. 2. 2011 17:54
Nemá to perspektívu ....
Vždy som tvrdil, a nadalej tvrdím, že je to beznádejný podniky ....

Oživiť SAAB môže len nejaký silný vlastník a nie nejaká bezvýznamná firma, ktorá nemá zázemie na technický vývoj ....

Spyker len melie z posledného a jedinou šancou je, že po rozbehu SAAB-u za posledné prachy ho niekto kúpi a dnešným majiteľom sa vrátia aspoň prachy čo do toho vrazili ...

Je to tak do roka .... ak nie ... tak SAAB ide do krachu ... a uvidíme, či sa nájde nejaký ďaľší dobrodruh na záchranu ....
25. 2. 2011 12:52
Sto let sto let nech zije zije nam...
Dufam, ze sa SAAB rozbehne. GM zostala pre mna trochu trnom v oku.
25. 2. 2011 12:49
Re: To nedopadne dobře
obavam sa, aby pod "kvalitnym" manazmentom Spyker Cars nepadol aj Saab...
Avatar - jazva
25. 2. 2011 11:57
Re: To nedopadne dobře
Ale je úplne jedno, koľko áut "plánovali" predať. S tým čo z tej fabriky vychádza a vychádzalo, je aj tých 10 áut mesačne veľa... Je to smutné, ale je to tak. A nie je to vyna rusov, ale anglánov. Tí nechali TVR padnúť tam, kde je teraz. :-(

*vina... (hanba mi)