Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stabilizační systém od 1. listopadu 2011 v EU povinně

David Bureš
Diskuze (12)
ESP může zabránit až 80 % nehod způsobeným smykem automobilu.

Od 1. listopadu 2011 musí být všechny nově homologované osobní automobily a lehké užitkové vozy v Evropské unii vybaveny stabilizačním systémem.

Důvodem pro zavedení této povinnosti je snaha o zvýšení bezpečnosti na silnicích v EU.

Od roku 2014 bude stabilizační systém povinný pro všechny automobily prodávané v EU, tedy včetně těch, které byly homologovány před 1.11.2011.

V loňském roce bylo 63 % aut prodaných v Evropě vybaveno elektronickým stabilizačním systémem. Celosvětově se jednalo o 41 % automobilů a užitkových vozů do hmotnosti šest tun. Podle předpokladů by v roce 2013 mělo každé druhé nové auto na světě disponovat systémem ESP.

Podle odborníků může ESP zabránit až 80 % nehod způsobeným smykem automobilu. Někteří jdou ještě dál a tvrdí, že ESP je nejdůležitějším bezpečnostním pomocníkem hned po bezpečnostních pásech.

Elektronický stabilizační systém používá senzory, které 25krát za sekundu sledují, zda automobil nemá tendenci opustit řidičem zamýšlenou dráhu. Pokud ano, systém sníží točivý moment motoru posílaný na kola. V případě, že to nestačí, jsou kola selektivně přibrzděna.

David Bureš
Diskuze (12)
Avatar - Stefič
1. 11. 2011 21:34
Re: Efektivita EU
ty jsi ale vul. Co třeba ABS? Taky zbytečnost, viď?
1. 11. 2011 19:34
STK
To budou mit ridici zase radost kdyz tento system bude povine kontrolovan a soucasti STK u starsich aut, jez opravy nejsou zrovna male :-|
Avatar - Ada je zase tady
1. 11. 2011 19:32
Re: povídání
Tak bez svetel jsem na motorce jezdil docela nedavno. Kdo z vas jezdil na diagonalnich pneu po silnici v dobe, kdy protijedouci auta se pri krizeni na krizovatce mijela vpravo a mezi 23 hodinou vecerni a 5 hodinou ranni nebyla v obci omezena rychlost?

BTW: ESP povazuji za celkem zbytecne podobne jako dalsi hloupe elektronicke asistenty a povinne sviceni za slunecneho dne. Pouze ty mlade jelite vedou k presvedceni, ze jejich chyby vzdy nekdo opravi a k nehode vlastne nemuze dojit. Vysledkem je, ze jezdi jako prasata bez jakehokoli respektu k ostatnim, natoz k fyzikalnim limitum. :no:
1. 11. 2011 19:07
Re: Efektivita EU
Sa zobuď do reality, čo bolo kedy dobré na tom, keď ti niekto niečo nariadil povinne... Kto to chce, nech si to tam dá, ale možnosť jazdiť bez toho by mala zostať zachovaná. Vylízané mozgy to tak či tak kupovať budú, tak aký problém. Aha, už to mám, to je dobré preto, aby vás inteligentných ľudí neohrozovali tí nezodpovední hlupáci na cestách... Bohužiaľ táto chorá filozofia je ľuďom masírovaná do mozgov už x rokov a takisto bohužiaľ, veľmi úspešne...
1. 11. 2011 14:50
Re: Up! Citigo atd...
Samozřejmě. Kdo ho nechce, platit za něho nemusí. Jenom dodám, že všechna čtyři auta v rodině ESP mají, jedním z nich je i Fabia z roku 2005.