Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stávka Švédska proti Tesle pokračuje, přidávají se popeláři i velcí akcionáři automobilky

Marek Bednář
Diskuze (14)

Proti odporu Tesly podepsat ve Švédsku kolektivní smlouvu se přidává čím dál víc odborových organizací, ale nejen jich. Jedním z podporovatelů stávek je sedmý největší akcionář Tesly, který drží akcie za více než 154 miliard korun.

Švédská divize Tesly má už od října letošního roku značně ztížený život. V této severské zemi, kde je pro zaměstnance všeho druhu běžné se sdružovat v nějaké odborové organizaci, totiž ostrý odpor Tesly k odborům narazil na úctyhodnou solidaritu dělníků napříč odvětvími.

Nejprve začali stávkovat mechanici automobilky, později se přidali zaměstnanci přístavů či elektrikáři. Následovala pošta – a nyní hrozí odborová organizace pracovníků v dopravě, že přestane pobočkám Tesly ve Švédsku svážet odpad.

„Tento typ solidární akce je velmi vzácný. Děláme to, abychom ochránili švédské kolektivní dohody a bezpečnost švédského modelu na trhu práce,“ uvedl v prohlášení Tommy Wreeth, šéf švédské odborové organizace pracovníků v dopravě. „Tesla nemůže ignorovat běžnou praxi na švédském trhu práce,“ dodal.

Stávka, která bude mít podobu nevyvezených popelnic servisů a prodejen aut značky Tesla, začne 24. prosince, pokud Tesla nepřistoupí na kolektivní smlouvu s odborovou organizací IF Metall. Automobilka to stále tvrdošíjně odmítá a tvrdí, že její zaměstnanci mají stejné nebo lepší podmínky, než smlouva požaduje.

Video se připravuje ...

Ke švédským stávkujícím se přidaly také – byť zatím „jen“ morální podporou a diplomatickým tlakem na automobilku – velké severské penzijní fondy. Patří k nim i sedmý největší akcionář Tesly, Norský vládní penzijní fond, který drží akcie automobilky v hodnotě 6,8 miliardy dolarů (154,35 miliardy korun). K dalším penzijním fondům podporujícím stávku, které jsou zároveň investory Tesly, patří norský KLP a dánský PFA.

Další vývoj má také soudní spor švédské divize Tesly s poštou kvůli doručování registračních značek. Odvolací soud zrušil rozhodnutí, které umožnilo Tesle si značky přímo vyzvedávat, místo aby jí je povinně doručovala pošta, stejně jako všem ostatním. Věc se tak vrací k soudu nižší instance.

Marek Bednář
Diskuze (14)

Doporučujeme

15. 12. 2023 19:53
Re: Švédsko jde do haj...
Jejich volba, ne? Saabu je škoda, Volva ne. Stejně aktuálně dělají jen uniformní kraksny ;-)
Avatar - pradeda777
15. 12. 2023 18:16
Re: Švédsko jde do haj...
Bohužel Švédsko ta pracovní kultura, zvyklosti a zákony připravily o jednu automobilku úplně a druhou, která také krachovala, zachránili (koupili) jen tak tak Číňané... :-(
Avatar - pradeda777
15. 12. 2023 18:09
Re: Zajímalo by mě....
K.ú.ú.ú.r.w.a vypadá to tak..... :-( :-( :-(
15. 12. 2023 16:26
Re: Švédsko jde do haj...
To možná jde, ale mají svou pracovní kulturu, zvyklosti a zákony. Nevidím tedy důvod, proč by se měli podřizovat nějaké korporaci. Naopak ta, chce podnikat v Švédsku se prostě musí podřídit ;-) Za mé je čas dát arogantnímu Elonovi za vyučenou :yes:
15. 12. 2023 13:16
Re: Švédsko jde do haj...
Přesně tohle mě napadlo. Zjevně se mají pořád moc dobře, protože neřeší skutečný problémy, ale kraviny.