Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stellantis má za pololetí rekordní zisk před zdaněním, navzdory růstu nákladů

ČTK
Diskuze (1)

Automobilka Stellantis v prvním pololetí zvýšila meziročně zisk před úroky a zdaněním (EBIT) o 44 procent na 12,4 miliardy eur (zhruba 304 miliard Kč).

Čtvrtý největší výrobce automobilů na světě to uvedl ve svém dnešním sdělení. Navzdory růstu nákladů a nedostatku čipů tak má firma za sebou rekordní pololetí.

Výsledek vysoko překonal odhady analytiků, kteří jej v anketě agentury Reuters odhadovali na 9,42 miliardy eur. Podle finančního ředitele Richarda Plamera má na výsledku zásluhu prodej aut s vysokou marží, včetně těch elektrických. "V Evropě jsme v prodeji elektromobilů před Teslou a dotahujeme Volkswagen," řekl Palmer. Varoval ale, že problém s čipy přetrvá po zbytek roku.

Čistý zisk Stellantisu se v prvních šesti měsících roku meziročně zvýšil o 34 procent na osm miliard eur. Marže z upraveného EBIT vzrostla na 14,1 z 11,4 procenta. Dvouciferná byla ve všech pěti regionech skupiny a v Severní Americe, kde skupina v pololetí realizovala téměř polovinu svých tržeb, marže dosáhla na rekordních 18,1 procenta. Ukazatel vyjadřuje výkonnost podniku na provozní úrovni.

Doporučujeme

ČTK
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Hammunasakra
29. 7. 2022 14:00
Je to tu plné špičkových EKONOMICKÝCH ANALYTIKŮ
Nechápu jak to že STELLANTISu předvídali temnou budoucnost a škodoVWce a koncernu věčný RŮŮŮST = já klidně přiznám že ROZSAH toho jak je to obráceně se dal trochu očekávat ale ROZSAH toho jak je to ve skutečnosti OBRÁCENĚ = je až ŠOKující a fakt SÍÍLA

kdybych byl jako rohYpnol řekl bych jako rohYpnol JÁtoŘÍKAL :-)