Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stellantis veřejnosti zpřístupnil sbírku 300 vozů Abarth, Fiat a Lancia

Filip Melich
Diskuze (0)

Koncern Stellantis v italském Turíně zprovoznil takzvaný Heritage Hub, který se nyní otevírá veřejnosti. Přítomny jsou zde vozy značek Abart, Fiat, Lancia a dalších.

Dřívější koncern FCA, součást dnešního koncernu Stellantis, v roce 2019 otevřel muzeum věnované turínským značkám Abarth, Fiat a Lancia. Takzvaný Heritage Hub se rozkládá na ploše 15.000 metrů čtverečních a je součástí průmyslového areálu Mirafiori. Až nyní se jeho brány otevírají veřejnosti, a to prostřednictvím komentovaných prohlídek.

Zprovoznění muzea bylo výsledkem spolupráce historického oddělení koncernu Stellantis (Stellantis Heritage Department), magistrátu města Turín a národního automobilového muzea Museo Nazionale dell‘Automobile. Dřívější továrna prošla před instalací výstavy rekonstrukcí, avšak Fiat chtěl zachovat část původního ducha, proto podlahy tvoří holý beton a zachováno bylo barevné schéma vnitřního prostoru.

Video se připravuje ...

V budově je vystaveno na 250 vozů značek Abarth, Fiat a Lancia, přičemž další zhruba padesátku exponátů tvoří vozy značek Alfa Romeo, Autobianchi a Jeep. Hlavní část výstavy je členěna po značkách a vozy jsou seřazeny chronologicky. Prostřední část muzea tvoří sekce se 64 tematicky seskupenými vozy. Mezi skupinkami jsou například koncepty a úpravy, malé a bezpečné vozy či rallyeové speciály.

Trvalá výstava v přední části muzea zobrazuje historii areálu Mirafiori – od roku 1939 až do současnosti. Součástí Heritage Hubu je rovněž část věnovaná motorům, kde je vystavena třicítka nejdůležitějších pohonných jednotek italských značek koncernu Stellantis.

Dosud byl Heritage Hub přístupný pouze při zvláštních příležitostech či pro vybrané návštěvy, ale nyní se konečně otevírá veřejnosti. Prohlídky jsou možné pouze formou komentovaných prohlídek, a to vždy ve středu, pátek či sobotu, přičemž je nutná předchozí registrace. Prohlídky se dělají buďto v italském nebo anglickém jazyce, každá trvá zhruba dvě hodiny a skupina návštěvníků může čítat až 30 osob.

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme