Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

StudentCar SCX: Ostravský elektrosporťák s 220 kW může na silnici

Jan Mička
Diskuze (7)
Studenti Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava postavili vlastní sportovní elektromobil. Jmenuje se StudentCar SCX a zrychlí na stovku za méně než pět sekund.

Nepotřebujete zázemí velké automobilky, abyste postavili hezký, funkční a výkonově zajímavý sportovní vůz. Důkazem je například projekt studentských formulí, který se v Evropě objevil v roce 1998. Zapojila se také Vysoká škola báňská – Technické univerzity Ostrava, ta však má v rukávu ještě jeden trumf – elektromobil StudentCar SCX, který k pohonu používá čtyři synchronní motory.

Projekt StudentCar Vysoké školy báňské podpořila Technologická agentura ČR a během čtyř let postupně vznikly tři generační stupně. Pokud to vezmeme do důsledku, využívá SCX stejný princip jako nedávno testovaná Tesla Model S – elektromotory jsou na nápravách, chybí převodovka, a distribuci točivého momentu řídí elektronika, která se asi jen tak nezastaví. Soustava totiž dosahuje výkonu 220 kW (300 koní) a točivého momentu 1800 N.m, což umožnilo zrychlení z 0-100 km/h za 4,9 sekundy. Na rychlosti 150 km/h je vůz za 9,2 sekundy a v zatáčkách mu pomáhá přibrzďování kol simulující funkci aktivních diferenciálů.

Napájení obstarává akumulátor LiFePO4 pracující s napětím 320V. Automobil váží 1438 kilogramů, vzhledem k mohutné rámové konstrukci a na první pohled nikterak „ošizenému“ interiéru tedy skvělá hodnota. Dost hmotnosti se ušetřilo na karoserii z kompozitu navržené přímo v laboratořích VŠB. Dojezd se pochopitelně mění v závislosti na stylu jízdy, SCX by ale mělo na jedno nabití akumulátoru o kapacitě 17,7 kWh urazit až 180 kilometrů.

Úplně nejlepší však je, že se nejedná o pouhý výstřel do tmy, ale automobil schválený pro provoz na pozemních komunikacích. Toho jsme si dovolili využít a na konec července plánujeme první redakční svezení. O naše dojmy se samozřejmě podělíme prostřednictvím reportáže.

Video se připravuje ...

Jan Mička
Diskuze (7)
Avatar - Barry Lyndon
7. 7. 2015 16:02
Re: Slusny pocin
na studentské auto je to jistě skvělé, ale jako reálná komerční alternativa je to samozřejmě nesmysl a srovnání s Teslou je úplně mimo. Jediné, s čím se to dá férově porovnat, je elektromobil TopGearu s karoserií navrženou Jeremy Clarksonem a z tohoto srovnání vycházejí studenti myslím docela výtězně (a až naloží do kufru i nějakou tu elektrocentrálu, tak budou mít dokonce i ten plugin hybrid - jen pozor na emise

>:D
29. 6. 2015 15:27
Re: Slusny pocin
nevim, ale 36 miliard dolaru predstavuje vic nez nas statni rozpocet a to, predpokladam, to auto nestalo.... >:D
29. 6. 2015 08:50
Re: Slusny pocin
Ty vis kolik stálo ?

A navíc není asi moc schopné sériové výroby.
29. 6. 2015 07:16
Slusny pocin
Jen dlasi dukaz, ze takove auto lze postavit bez 36 miliard dolaru podpory z penez danovych poplatniku... Jiste, dojezd je vyrazne mensi ( 180 km na 17,7 kwh fakt normalne neujede) ale jde jen o mnozstvi a cenu aku...
Avatar - Honza Mička
28. 6. 2015 09:47
Re: aktivní diferenciály ?
Dobrý den,

v oficiálních tiskových materiálech.

EDIT: pro jistotu jsem to přeformuloval