Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Studenti z Plzně navrhli elektrický motocykl. Chce být zábavný a umí změnit svůj vzhled

ČTK
Diskuze (3)

Projekt studentů z plzeňské Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara je originální malý městský motocykl. Jeho vzhled lze snadno „převléknout“.

Studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni navrhli plně funkční prototyp elektrického motocyklu La Boheme. Vznikl v magisterském ateliéru designu jako vyústění předchozí on-line výuky. Studenti si kladli otázky, jak předejít dopravní zácpě ve městě, jak motorku svobodně využívat, aniž by si ji museli koupit a servisovat a jak změnit její design podle nálady jako tričko. ČTK to řekl Jan Van Woensel, kurátor Galerie Ladislava Sutnara v Plzni, kde si stroj mohou lidé prohlédnout dnes a v sobotu.

„Studenti se s pedagogy scházeli on-line. Konzultovali jednotlivé nápady, sdíleli skici, diskutovali a snažili se najít řešení, která by dokázali v omezených podmínkách realizovat,“ řekla mluvčí fakulty Lenka Thomayer Opatrná.

„Hledali jsme možnosti, jak originálně pojmout téma malého městského motocyklu. Jako podklad nám posloužilo starší, ale prověřené šasi, které nám poskytl Neil Smith (britský podnikatel), majitel výrobní firmy DEVS. Věnoval nám také velké baterie a my měli základní představu o tom, z jakých komponent bude motocykl složen,“ uvedl vedoucí ateliéru designu Jan Korabečný. Výrobní firma má podle něj ambici nabídnout na trh zábavnou motorku, kterou si může uživatel jednoduše přetvořit ke svému obrazu. „Má být levná a dostupná všem. Hlavním kritériem byl dlouhý dojezd, možnost individualizace a nízká cena. A samozřejmě množství odkládacích prostor,“ dodal.

V ateliérové soutěži vyhrál návrh studenta Daniela Skotáka. Kapota je tvořena látkou na překližkovém rámu. Motocykl je díky tomu možné snadno „převléknout“. „Na jedno nabití dojede 200 kilometrů, čímž by měl držet krok s hustou městskou dopravou,“ řekl Smith.

Plzeňská výstava Mobilita - fascinace pohybem prezentuje práce studentů ateliérů Průmyslový design a Design modelling. „Pestrá škála děl si klade za cíl vymanit se ze setrvačnosti ustálených archetypů a nahlíží na design z širších perspektiv,“ řekla Opatrná. Expozice nabízí návštěvníkovi pohled do budoucnosti designu dopravy. Komentovanou prohlídku výstavy lze najít na facebooku Galerie Ladislava Sutnara. „Převládají dopravní prostředky budoucnosti, ale také projekty s tematikou 3rd Age Design (design třetího věku), v nichž se studenti snaží pomoci seniorům s problémy každodenního života. Hlavním lákadlem je motocykl La Boheme,“ dodala.

ČTK
Diskuze (3)

Doporučujeme

7. 6. 2021 22:43
Re: Elektromasirka
Jsou to studenti designu a sasi i s bateriemi dostali uz jako "hotovou vec". Cekal jsi, ze prijdou s nejakym prevratym technickym resenim, ktere zatim marne hledaji tymy spickovych inzenyru?
6. 6. 2021 18:33
Elektromasirka
Zas a znova a váži iba 500kg
Avatar - WinDiesel
6. 6. 2021 17:52
Pojízdený box na zmrzliny ...
... dobrý :yes: na převoz zmrzliny, jinak na nic.
ale je to dostatečně duhové. :-[]