Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Subaru Crosstrek Desert Racer pro Baja 500 je monstrum ve slavné kabátě

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Vzpomínáte na soutěžní vozy značky Subaru z devadesátých let dvacátého století a jejich typickou kombinaci barev na karoserii? Subaru Crosstrek Desert Racer pro závod Baja 500 nese právě tyto barvy.

Subaru of America prostřednictvím své divize Subaru Motorsport USA v letošním roce podporuje závodní program speciálu Subaru Crosstrek Desert Racer, za jehož vznikem stojí Crawford Performance a Grabowski Brothers Racing.

Subaru Crosstrek Desert Racer se severoamerických pouštních závodů účastní s podporu značky Subaru od roku 2017 a v rámci své třídy 5 Unlimited patřil tento speciál v minulých dvou sezónách mezi špičku startovního pole.

Pro letošní rok nese pouštní speciál barvy, které proslavily především vozy továrního týmu značky Subaru v mistrovství světa rallye v devadesátých letech dvacátého století a první polovině prvního desetiletí století jedenadvacátého. Subaru Motorsports USA nyní právě tyto barvy využívá v rámci svých aktivit v rallye a rallyecrossu na severoamerické půdě a byly tedy zvoleny i pro Crosstrek Desert Racer.

Na první pohled je samozřejmě jasné, že Subaru Crosstrek Desert Racer přímo nevychází z modelu XV, nabízeného na severoamerickém trhu pod jménem Crosstrek, ale kromě jména se mu na druhou stranu přibližuje svou pohonnou jednotkou.

Srdcem pouštního speciálu je totiž plochý čtyřválec Subaru o objemu 2,5 litru, který u Crawford Performance ladí přímo pro tento vůz na 221 kW (300 k), aby byl zajištěn ideální poměr výkonu a spolehlivosti pro náročné závody.

Subaru Crosstrek Desert Racer ve své nejnovější podobě míří na start 1. června letošního roku v rámci závodu Baja 500 v Mexiku a následovat mají další závody a to včetně vrcholu sezóny v podobě slavného Baja 1000, jehož start je plánován na listopad letošního roku.  

Zdroj: Subaru Motorsports USA

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme