Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Subaru dokáže samo zastavit před překážkou, ale zatím ne u nás

David Bureš
Diskuze (1)
Systém EyeSight budou moci severoameričtí zákazníci značky pořizovat pro modely Legacy a Outback.

V Severní Americe bude možné od letošního léta do vozů značky Subaru objednat systém EyeSight, který dokáže auto automaticky zastavit před překážkou. Na evropských trzích bude tento systém zřejmě dostupný od začátku roku 2014.

EyeSight používá dvojici kamer, které rozpoznávají objekty před vozidlem, mimo jiné chodce, cyklisty nebo další automobily.

Součástí systému je funkce nouzového brzdění před nehodou, nouzový brzdový asistent, varování před opuštěním jízdního pruhu a adaptivní tempomat s funkcí stop&go, který zvládá jízdu v koloně s úplným samočinným zastavením a opětovným rozjezdem. Pokud je rozdíl rychlostí menší než 30 km/h, garantuje Subaru samočinné zastavení a tedy i zabránění kolizi.

Systém je už možné objednávat v Japonsku, kde se těší mezi zdejšími zákazníky velké oblibě, v posledních třech měsících bylo 90 % v Japonsku prodaných modelů Legacy a Outback vybaveno tímto systémem.

EyeSight se v zemi vycházejícího slunce v nabídce Subaru poprvé objevil v roce 2010, od prosince loňského roku je nabízen také v Austrálii. Na severoamerickém trhu bude EyeSight součástí příplatkové výbavy pro modely Legacy a Outback. V následujících letech bude systém nabízen i na ostatních světových trzích.

Podobnou sadu systémů na bázi kamer nabízejí i ostatní výrobci, například Ford nebo Volvo.

David Bureš
Diskuze (1)
21. 3. 2012 12:53
Pokud je to spolehlivé
bude to rozhodně jedna z položek, které se při koupi Legacy vyplatí zaškrnout.