Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Subaru Impreza 2.0 e-Boxer – Když vše funguje, jak má

Ondřej Mára
Diskuze (158)

Po modelech Forester a XV se nám do rukou dostala i třetí elektrifikovaná novinka s hvězdokupou Plejád ve znaku. A podle všeho se zdá, že je z celé trojice nejpovedenější.

Design, interiér


Sportovnější exteriér

Hybridní Subaru Impreza e-Boxer dorazilo na český trh zhruba v polovině září – a to rovnou s drobným faceliftem. Ten lze snadno identifikovat již při prvním pohledu na přední nárazník, který dostal do stran protažený spodní otvor s výraznými chromovanými „hokejkami“ pod mlhovými světlomety. 

Měnila se ovšem i hlavní mřížka chladiče v horní části nárazníku, která by nově měla působit elegantnějším, sportovnějším a současně dravějším vzhledem. Na novou masku navíc navazuje ostrá a aerodynamicky propracovaná linka, která vede k poupraveným LED světlometům.

Ty jsou doplněné o obrysové/denní svícení, které by mělo zdůrazňovat světelný podpis Subaru ve tvaru písmene C a současně umocňovat rozkročený nízký postoj vozu. Modernizací ovšem prošly i zadní svítilny, které opět dostaly světelný podpis ve tvaru písmene C a navíc lehce ztmavenou povrchovou úpravu.

Při pohledu z profilu si pak někteří znalci značky a modelu nejspíš všimnou i nových kol z hliníkové slitiny o průměru 17 palců, díky nimž by měl vůz působit sportovnějším dojmem. Jinak se ale v podstatě stále jedná o ten samý praktický hatchback o délce 4475 mm, šířce 1775 mm a výšce 1515 mm.

S plnou parádou

Hybridní imprezu s e-Boxerem pořídíte pouze ve dvou vyšších výbavových stupních, Active a Executive+. My jsme dostali k testu druhou jmenovanou výbavu, která představuje naprostý vrchol za cenu od 880.000 Kč. Samotný výraz „od“ je ovšem v případě imprezy snad i zbytečný. V duchu japonských automobilek totiž nezbývá prakticky nic, za co byste si mohli připlatit. Tedy s výjimkou metalického laku za 12.000 Kč – červená barva testovaného vozu však představuje nepříplatkový základ.

Na první pohled přitom vrcholnou verzi poznáte snad jenom podle střešního okna s elektrickým ovládáním, které ostatní imprezy nenabídnou. Společně s hůře vybaveným hybridem navíc verze Executive+ dostala i boční spoilery. Větší rozdíly jsou ale patrné vevnitř.

Vrcholná verze totiž jako jediná nabídne tmavý kožený interiér, včetně v osmi směrech elektricky nastavitelného sedadla řidiče. Dále nechybí bezklíčový přístup a startování, odemykání pomocí speciálního PINu, audio-navigační systém 8“ obrazovkou nebo bohatá bezpečnostní výbava. K té se ale ještě dostaneme.

Překvapí prostorem

Ještě před zkoumáním subarácké posedlosti bezpečím posádky bych se ale rád na chvilku zastavil u koncepce interiéru, která dělá z imprezy nesmírně příjemného společníka na cestách. Už samotné hledání ideální polohy za volantem je příjemnou a hlavně poměrně snadnou záležitostí. Přední kožená sedadla jsou přitom velmi pohodlná a nabízí i poměrně solidní oporu. Osobně bych ale ocenil možná trochu výraznější bederní opěrku.

Další překvapení pak přišlo při prvním usednutí na zadní sedadla. Hned na úvod mě přitom mile potěšil obrovský úhel otevírání zadních dveří a velký nástupní prostor. Při usednutí sám za sebe jsem si pak nemohl absolutně stěžovat na nedostatek místa před koleny nebo nad hlavou. Vzhledem k přítomnosti střešního okna byl přitom na stropnici vidět nepatrný schod, kterým technici prostor pro hlavy zadních cestujících lehce zvýšili.

Zavazadelník nabídne standardní objem 340 litrů, což se sice nemusí zdát moc, jenže na rozdíl od mnoha konkurentů udává Subaru skutečně využitelný prostor od podlahy k horní hraně zadních opěradel. Ostatně prostor kolem rezervy by se dal započíst jen těžko, neb ho vyplňuje baterie hybridního systému. Po sklopení zadních opěradel vznikne téměř rovná plocha a celkový objem zavazadelníku se zvýší na 1193 litrů, respektive 1173 litrů u modelu se střešním oknem.

Subaru Impreza 2.0 e-boxer Subaru Impreza 2.0 e-boxer

Ergonomie na úrovni

Impreza sice není autem, kde by se kladl nějaký extra velký důraz na použité materiály, kůží čalouněný interiér ve verzi Executive+ ale působí opravdu na úrovni. A to jak kvalitou použité kůže, tak zpracováním. Oceňuji také dostatek úložných prostor, jakkoliv by mohly být prostornější – dvoulitrovou láhev zkrátka není kam dát.

Příjemná je také ergonomie, kdy máte většinu nejpotřebnějších ovladačů na dosah ruky a v zorném poli. Trochu zvykání ovšem vyžaduje trojice displejů. Od 8“ dotykové obrazovky infotainmentu Subaru Starlink, přes displej v kapličce středového tunelu až po malý multifunkční displej mezi klasickými analogovými budíky. Dvojice posledních jmenovaných displejů se přitom ovládá tlačítky na volantu, mezi nimiž jsem navzdory používání stejného systému již ve foresteru chvíli tápal. Ale zrovna tohle bude především o zvyku.

Po technické stránce ale všechny displeje nabízí parádní rozlišení, rychlé reakce a přehledný přísun informací – což platí především pro displej v kapličce středového tunelu. Kromě informací o hybridním systému totiž zobrazuje i informace o teplotě oleje a vody, systému pohonu všech kol, náklonech karoserie, teplotě ve voze i venku, spotřebě, bezpečnostních asistentech, atd. Je to zkrátka velice milý a hlavně praktický společník.

Všudypřítomný důraz na bezpečnost

Pokud je ale jedna věc charakteristická prakticky pro všechny moderní vozy Subaru, pak je to všudypřítomný důraz na bezpečnost. Subaru přitom nesází pouze na obří zásobu chytrých technologických pomocníků, ale také na jednoduchá a osvědčená konstrukční řešení. To základní je přitom nabídnout řidiči nerušený výhled do všech stran, což impreza zvládá naprosto bravurně.

Schválně se na fotografiích exteriéru podívejte, jaký prostor náleží prosklení. Na fotce interiéru se pak zaměřte například na tenké přední sloupky, velké sklo zadních dveří nebo protažení oken předních dveří extrémně dopředu. Výhledu navíc pomáhají i velká zpětná zrcátka, která vás upozorní i na automobil ve slepém úhlu.

Po technologické stránce hlídá bezpečnost posádky standardně dodávaný systém EyeSight, který pracuje s dvojicí kamer za čelním sklem. Kromě toho je nová impreza vybavena systémem SRVO (Subaru Rear Vehicle Detection), výstražným tónem připomínajícím kontrolu zadních sedadel (všichni už jsme přeci slyšeli o lidech, kteří zapomněli dítě v autě), systémem automatického brzdění při couvání nebo novou přední kamerou v masce chladiče, díky které může řidič sledovat prostor před vozem (včetně rušných křižovatek).

Pokud by snad došlo na nejhorší, může se posádka spolehnout na výrazné zvýšení tuhosti karoserie a podvozku, což umožnila platforma SGP. Podélná tuhost v ohybu vpředu by měla být vyšší až o 90 %, torzní tuhost o 70 %, tuhost podvozku v přední části byla zvýšena o 70 % a tuhost zadní nápravy byla zvýšena až o 100 %. O přistání do měkkého by se navíc mělo postarat sedm airbagů v kombinaci s inovovanými předpínači bezpečnostních pásů. Není tak divu, že nová impreza, společně s crossoverem Subaru XV, dosáhla vysokého hodnocení v Euro NCAP.

Motor, jízdní vlastnosti


Hybrid ano, ale nikoliv klasický

Nejdůležitější novinkou testované imprezy je ale samozřejmě nový hybridní pohon e-Boxer, který kombinuje klasický benzínový motor typu boxer s menším elektromotorem zabudovaným do CVT převodovky Lineatronic. Ten přitom čerpá energii z trakční lithium-iontové baterie ukryté pod podlahou kufru, která má napětí 118 V, maximální výkon 13,5 kW a kapacitu zhruba 0,6 kWh.

Kombinovaný výkon pohonné jednotky se pohybuje okolo 110 kW (150 k) v rozmezí 5600 až 6000 otáček a asi 194 N.m točivého momentu při 4000 otáčkách, na čemž se elektromotor se synchronním permanentním magnetem podílí výkonem 12,3 kW (16,7 k) a nejvyšším točivý momentem 66 N.m dostupným prakticky v jakýchkoliv otáčkách. Opět ale připomínáme, že se hodnoty výkonu spalovacího motoru a elektromotoru nedají jednoduše sčítat.

Mild, nebo full-hybrid?

Navzdory blízkým vazbám s Toyotou se značka Subaru pyšní, že si nový systém vyrobila kompletně nezávisle a svépomocí. To ostatně potvrzuje i jeho poměrně unikátní konstrukce, která se navzdory označení mild-hybrid chová téměř jako tradiční hybrid.

U běžných mild-hybridů jsme totiž zvyklí, že autu nanejvýš pomáhají při rozjezdech a vypínají motor při dojezdech na křižovatku nebo plachtění bez zátěže. Subarácky systém e-Boxer ale umí nabídnout i čistě elektrickou jízdu, ačkoliv v poměrně omezeném měřítku.

Toho automobilka dosáhla instalací trakční lithium-iontové baterie s napětím 118V, zatímco většina konkurentů používá u mild-hybridů baterie s napětím 48V. Větší napětí pak systému umožňuje naplno využít výkon elektromotoru, který by měl být schopen vůz rozpohybovat do rychlosti až zhruba 40 km/h na vzdálenost pohybující se v rozmezí stovek metrů až 1,6 kilometru. Jenže první setkání s realitou přineslo celkem zklamání.

Narážím zde na svůj starší test Subaru Forester e-Boxer, kde si hybridní systém téměř ani neškrtl. Tedy nepočítám-li popojíždění v redakčních garážích. Výhodou imprezy je ale podstatně nižší pohotovostní hmotnost, která se i se systémem e-Boxer (vážícím okolo 100 kg) a nejvyšší výbavou pohybuje na úrovni 1611 kilogramů.

Nečekejte sice žádného elektrického maratonce, během pomalých rozjezdů ze semaforů, pomalejší jízdě konstantní rychlostí a během popojíždění v koloně či po parkovišti ale automobil skutečně poháněl pouze elektromotor. Přechod z elektromotoru na motor spalovací pak do velké míry závisí na citlivosti vaší pravé nohy – pokud přidáváte pomalu a konstantně, je přechod jemný a plynulý. Při prudších rozjezdech, například ze semaforů, sebou ale auto celkem nepříjemně cukne. Minimálně v tomto ohledu tak Subaru stále trochu ztrácí na konkurenci, kde není potřeba na plynový pedál našlapovat s takovou něžností. Příjemně odladěná je ovšem zpětná vazba brzdového pedálu, který je u řady hybridů špatně čitelný a po slabém nástupu (kdy dochází k rekuperaci energie elektromotorem) přichází nepříjemně ostré brzdění. Tomu se v Subaru vyhnuli a brzdy naladili skutečně příjemně lineárně – jako u běžné motorizace.

Na jízdě s tradičním dvoulitrovým atmosférickým boxerem pak není příliš co komentovat. Do velké míry bude záležet na tom, jak moc jste ochotni snášet projevy CVT převodovky Lineatronic, která při prudších akceleracích posílá motor do vysokých otáček a nechává ho pořádně řvát (což mnohým nebude po chuti). Pokud se ale naučíte správně pracovat s plynovým pedálem, brzy zjistíte, že se auto dokáže chovat i celkem kultivovaně. V záloze navíc zůstávají pádla na volantu pro manuální řazení, díky nimž se dá uřvaný projev zkrotit na úkor dynamiky.

Subaru Impreza 2.0 e-boxer Subaru Impreza 2.0 e-boxer

Opět parádní podvozek

Je přitom opravdu škoda, že v nabídce motorizací imprezy už delší dobu nenajdeme nic zajímavějšího, rozuměno výkonnějšího (klidně s přeplňováním) a ideálně s manuální převodovkou. Samotné naladění podvozku je totiž jasný důkazem, že pro parádní kompromis mezi komfortem a sportovností nepotřebujete příplatkové elektro-hydro-nevímco-adaptivní tlumiče. 

Podvozek musel kvůli zástavbě hybridního systému projít lehkou modernizací, která znamenala přepracování zadní nápravy a výměnu pérování – baterie v kufru totiž upravují rozložení hmotnosti mezi nápravami. Tlumiče přitom snadno filtrují menší nerovnosti, zatímco na těch větších se auto jen decentně zhoupne. Kombinace tuhé karoserie a nízkého těžiště navíc přispívá k nádherně ostrým a rychlým reakcím na povely řízení. Stálý symetrický pohon všech kol je pak jen třešničkou na dortu, díky nimž mi za volantem imprezy prošly i na mokré silnici věci, za které by mě nejspíš řada jiných vozů nepříjemně vytrestala. Je možná jen škoda, že jsem rézu nedostal na test o pár měsíců později.

Spotřeba lepší než papírová

Pravověrní subaristé nejspíš spotřebu nikdy moc neřešili, jenže my jí řešit musíme. Zvláště s ohledem na nový hybridní systém, který by měl podle dat automobilky snižovat spotřebu ve srovnání s benzínovými motory v průměru až o 10 procent.

Nečekejte ale žádná exaktní čísla – největších úspor se totiž dočkají především ti, kdo jezdí s autem po městě, kde má hybridní pohon nejvíce možností zasáhnout do děje. A já jsem se upřímně snažil mu poskytnout dostatek prostoru, aby se mohl projevit. Za městem jsem se ale naopak zaměřil na dynamické vlastnosti vozu, naladění podvozku a systém pohonu všech kol. Osobně jsem byl tedy celkem zvědavý, jaké hodnoty mi na konci týdne ukáže palubní počítač.

Podle tabulek automobilky by měla impreza e-Boxer jezdit v průměru za 7,7 l/100 km dle WLTP. Tato hodnota přitom takřka dokonale odpovídala hodnotě na palubním počítači po konci společného týdne. Dlouhodobá spotřeba za více než 1200 km se pak podle palubního počítače pohybovala dokonce okolo 7,5 l/100 kilometrů. Vzhledem k mému jízdnímu stylu se tak jednalo o celkem parádní hodnoty.

Závěr


Závěr

Subaru Impreza e-Boxer je nesmírně příjemné auto, které si svého řidiče doslova hýčká komfortem, prostorem a především bezpečností. Rozhodně to ale není auto pro každého, o čemž mluví už samotná pořizovací cena. Vždyť nejlevnější verze začíná od 610.000 Kč, zatímco za testovaný e-Boxer je potřeba vytáhnout z kapsy minimálně 880.000 Kč.

Hybridní systém sice v impreze funguje podstatně lépe než ve foresteru, pořád ale nedosahuje kvalit konkurence. Ostatně o tom hovoří i samotná spotřeba, která se sice u testovaného hatchbacku pohybovala pod papírovým průměrem, jenže přes sedm litrů může být pro řadu zájemců o hatchback jednoduše moc.

Po jízdní stránce se mi osobně impreza nesmírně líbila a nebál bych se ji označit za jednoduše příjemné auto. A i když se automobilka namísto zábavy za volantem orientuje spíše na bezpečnost, rozhodně považuji za přinejmenším sympatické, s jakou pílí a odhodláním to dělá. Vždyť réza patří k nejbezpečnějším autům ve svém segmentu. 

Nejlevnější verze modelu 610.000 Kč (Impreza 1.6, CVT, Trend)
Základ s testovaným motorem 770.000 Kč (Impreza 2.0 e-Boxer, CVT, Active)
Testovaný vůz bez příplatků 880.000 Kč (Impreza 2.0 e-Boxer, CVT, Executive+)
Testovaný vůz s výbavou 880.000 Kč (Impreza 2.0 e-Boxer, CVT, Executive+)

Subaru Impreza 2.0 e-boxer Subaru Impreza 2.0 e-boxer

Plusy

  • Skvělý výhled z vozu
  • Naladění podvozku
  • Obstojně fungující hybrid
  • Všudypřítomný důraz na bezpečí Vnitřní prostor

Minusy

  • Občasné cukání při přechodu EV/ICE
  • Stále vyšší spotřeba
  • Monotónní hlučnost s převodovkou CVT
Zobrazit celý článek
Ondřej Mára
Diskuze (158)

Doporučujeme

Subaru Impreza 2.0 e-Boxer
Cena základní sestavy 880 000 Kč
Výbava základní sestavy Elektricky nastavitelné sedadlo řidiče, kožené čalounění, dvouzónová automatická klimatizace, střešní okno, přístup do vozu pomocí PIN kódu, bezklíčový přístup a startování, 8“ infotainment Starlink, hlídání mrtvého úhlu SRVD, automatické přepínání dálkových světel, přední a zadní parkovací kamera, litá kola 17“. Kč
Cena testované sestavy 880 000 Kč
Motor
Typ motoru: neurčeno
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1995
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 110 / 5600
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 194 / 4000
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 197
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 10
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 7.2 / 5.8 / 6.3
Emise CO2: 143
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 340 / 1173
Objem nádrže (l): 48
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1611 / 461
Rozměr pneu: 215/50 R17
Subaru Impreza 2.0 e-Boxer
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4750
b) šířka (mm): 1775
c) výška (mm): 1515
d) rozvor (mm): 2670
e) rozchod vpředu (mm): 1540
f) rozchod vzadu (mm): 1545
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 880 / 1130
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 610 / 860
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 950
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 925
k) šířka vpředu (mm): 1535
l) šířka vzadu (mm): 1490
délka sedáku vpředu (mm): 505
délka sedáku vzadu (mm): 480
výška opěradla vpředu (mm): 620
výška opěradla vzadu (mm): 610
místo vzadu pod předním sedadlem: ano
Avatar - xxc
28. 10. 2020 15:02
Re: Domnívám se, že...
Ale stále lepšie psa, ako Renault :-)
28. 10. 2020 08:19
Re: Re: Domnívám se, že...
Subaru tu nepredáva ortodoxne športové modely ako predtým, predáva to, čo ide lepšie. Je to rovnaká logika, ako keď Citroen predáva ničím výnimočné tuctovky. Vyčítaš Japoncom to, čo u Francúzov bežne obhajuješ. A že nie sú Subaru ničím zaujímavé alebo priemerné je lož, koľko ďalších predáva tak skvelé štvorkolky, s vynikajúcim podvozkom a nadpriemerne tuhým skeletom? No? Z koľkých áut máš výhľad ako zo Subaru? Ak tu niekto nechápe alebo nechce chápať, nie som to ja. Bežné, priemerné autá napriek pokrokovej minulosti, to je práve Citroen, nie Subaru.
28. 10. 2020 08:13
Re: Domnívám se, že...
Lži? Reagujem len na to, čo píšeš. Že adoruješ PSA je tu všeobecne známa vec, kámo.
27. 10. 2020 12:26
Re: Chvália sa, že pohon si vyvinuli sami....
Tak ja som regoval na tvoju narážku, že absencia trecích častí v eCVT od Toyoty je urban legend, a že neviem ako to funguje. To som ti dúfam dostatočne vysvetlil - no ja neviem, ja so mo nekvalitných materiáloch v Subaru nič nehovoril, to že CVT má určitú, životnosť po ktorej treba urobiť repas je fakt, nehovrím, že dôležitý, alebo, že by to malo kupca nového auta nejako zaujímať. Iba som argumentoval, že síce si motor a prevodovku vyvíja subaru samo, čo je sympatické, ale bohužiaľ je to podpriemer prakticky vo všetkom, čo je smutné hlavne v kontexte ceny.
Avatar - AnGeor
27. 10. 2020 11:24
Re: Chvália sa, že pohon si vyvinuli sami....
Rasto, sorry, ale proc mi tady ukazujes co ma Prius? Bavime so o CVT v Subaru? Ptal jsem se te, jak zabiji projev. Psal jsi ze potrebujes repas po X km. Psal jsi o spatnych materialech. Sedel jsi opravdu v nejakem novejsim Subaru? Hezke, ze jsi vygooglil jak pracuje prevodovka v Priusu, ale to asi moc nejde pouzit v tomhle aute, ze ne...