Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Subaru Forester e-Boxer – Lesník v době elektrické

Ondřej Mára
Diskuze (82)

Design nové generace jednoho z nejpopulárnějších modelů značky se s novou generací příliš nezměnil, pod kapotou se však odehrálo několik zásadních změn.

Design, interiér


Pátá generace Subaru Forester byla oficiálně odhalena již v roce 2018, my jsme se s ní poprvé setkali až v roce 2019 a teprve letos jsme dostali příležitost si ji vyzkoušet na delší dobu. Co všechno se tedy změnilo a co jsou největší lákadla nového lesníka?

Konzervativní společník

Nový forester sice na první pohled připomíná spíše rozsáhlou modernizaci generace minulé, ovšem nenechte se zmást. Pod přiostřenými tvary karoserie, jejíž robustnější design je založený na filosofii „Dynamic x Solid“, se totiž ukrývá nová platforma SGP (Subaru Global Platform), kterou dostal forester jako třetí model značky.

Nová platforma přitom vozu propůjčila ukázkovou tuhost a technikům dovolila pohrát si s rozměry. S délkou 4265 mm je nový lesník o 15 mm delší, šířka 1815 mm znamená nárůst prostoru pro ramena o 20 milimetrů a rozvor s hodnotou 2670 mm povyrostl o 30 mm. I díky tomu tak mohla být vzdálenost mezi předními a zadními sedadly zvětšena o 33 mm.

Dnes již tradiční změnou pak bylo snížení výšky vozu o 5 mm (na 1730 mm), čímž se řada automobilek snaží podtrhnout dynamický charakter nové karoserie. Subaru se ale naštěstí zdrželo pokusů o větší dojem sportovnosti, který by se k foresteru úplně nehodil.

Subaru Forester e-Boxer Subaru Forester e-Boxer

Vždyť se světlou výškou 220 mm a na první pohled dobře patrným robustním designem nelze o slovech jako sportovnost či dynamika příliš mluvit. A to jsme se zatím ještě ani nepřiblížili k motoru, který si blíže rozebereme v další kapitole.

Vraťme se ale ještě k samotné karoserii, kde došlo k několika praktickým změnám. Automobilka například upravila úhel otvírání dveří, díky čemuž se nastupuje ještě příjemněji. Změnou ovšem prošly i dveře zavazadelníku s rozdělenými světly, díky čemuž se zvětšil nákladový otvor. Systém elektrického otvírání, který je součást nejvyšší výbavy, pak funguje výrazně rychleji, než jak jsme byli zvyklí u předchůdce.

Prostor, komfort bezpečí

Ať už hledáte prostor, komfort nebo bezpečí, nový forester nabídne všechno. Prostoru v kabině nebylo nikdy zrovna málo, díky zvětšení rozvoru a protažení i rozšíření karoserie však cestující získávají ještě více místa pro ramena, nohy i zavazadla. A obávat se nemusíte ani prostoru nad hlavou, kterého bylo v každé řadě víc než dost.

Po stránce komfortu můžeme zmínit například komfortní sedadla s hodnotně působícím čalouněním nebo moderní palubní desku vycházející z modelu XV, která potěší slušnou přehledností i ergonomií ovládacích prvků. Chvályhodná je také volba materiálů nebo velikost odkládacích prostor. To dobré zkrátka zůstalo, kromě toho se však objevují i praktické novinky.

A jednou z těch nejvýraznějších je systém s označením DMS (Driver Monitoring System), který by měl přispívat k vyššímu komfortu i bezpečí na cestách.

Příkladně bezpečný

Systém totiž využívá speciální kameru, zabudovanou v kapličce uprostřed přístrojové desky, která snímá tvář řidiče. Pokud tak řidič například přestane sledovat silnici, ať už z důvodu únavy, zdravotní indispozice či koukání do mobilu, systém ho brzy vyzve k nápravě.

Do systému je navíc možné uložit tváře několika řidičů, kterým se automobil po jejich detekci automaticky přizpůsobí. Bez jakéhokoliv přihlašování tak forester automaticky upraví například nastavení sedadla řidiče, zrcátek, ventilace nebo rádia.

Pokud by vám ale vadilo, že se na vás systém za jízdy dívá, můžete ho samozřejmě deaktivovat. O vaši bezpečnost se pak bude stále starat alespoň systém EyeSight, který sleduje dění před vozem prostřednictvím dvou kamer u horního okraje čelního skla.

Subaru Forester e-Boxer Subaru Forester e-Boxer

Kombinace sofistikovaných bezpečnostních asistentů, zdařilé platformy (která v anketě Auto roku 2018 získala titul Technická inovace), skvělého výhledu z kabiny a propracované ochrany posádky i chodců zajistila Subaru Forester nejen pětihvězdičkové hodnocení v Euro NCAP 2019, ale také ocenění „Best in Class“ (tedy nejlepší ve své třídě) za ochranu dětských pasažéru mezi menšími SUV a MPV.

A jak se změnil zavazadlový prostor? Pozitivní zprávou je zvětšení základního objemu z původních 505 na 509 litrů, zklamáním je ovšem absence rezervy, kterou není kam dát. Prostor pod podlahou totiž zaplnila speciální schránka s bateriemi hybridního systému. Tedy té nejdůležitější inovace, ke které se konečně dostáváme.

Motor, jízdní vlastnosti


Lesník s jiskrou

Na českém trhu je totiž nový forester nabízen s jedinou pohonnou jednotkou, kterou je nový hybridní dvoulitrový plochý čtyřválec s označením e-Boxer.

Základem je tradiční dvoulitrový plochý čtyřválcový motor s protiběžnými písty a přímým vstřikováním paliva (FB20), který je však z 80 % postaven z nových komponentů. Motor nabízí maximální výkon 110 kW (150 k) v rozsahu 5.600 až 6.000 ot/min a maximální točivý moment 194 N.m při 4.000 ot/min.

Motor je spojen s přepracovanou bezestupňovou převodovkou Lineartronic, do níž je integrován elektromotor. Ten je umístěn na ose klikové hřídele, vedle primární řemenice převodovky, a nabízí maximálním výkonu 12,3 kW (16,7 k) s maximálním točivým momentem 66 N.m. Všechno ostatní je pak v zásadě stejné jako v jiných modelech Subaru. „Hnací síla pokračuje přes variátor, spojku regulující pohon všech kol ve funkci rozvodovky a následně ke všem čtyřem kolům,“ jak uvedlo Subaru v tiskové zprávě k představení modelu.

Systémový výkon, tedy kombinaci výkonu elektromotoru a spalovacího motoru, automobilka s jednoduchým vysvětlením „oba výkony nelze jednoduše sčítat,“ bohužel neuvádí.

Energie pro napájení elektromotoru, která je generována rekuperačním brzděním nebo spalovacím motorem ve vyšších otáčkách, je skladována v lithium-iontovém akumulátoru s napětím 118 V a maximálním výkonem 13,5 kW. Ten je uložen ve speciálním rámu pod podlahou zavazadlového prostoru a navíc je testován proti různým typům nárazu.

Subaru Forester e-Boxer Subaru Forester e-Boxer

Potěší, že baterie nijak neomezila velikost zavazadlového prostoru (na rozdíl od modelu XV). Poněkud horší je to ale s hmotností celého systému, která se zastavila na hodnotě 110 kilogramů.  Hmotnost je ovšem rozložena na 60 kilogramů u zadní nápravy (baterie) a 50 kilogramů u přední nápravy (elektromotor).

Kromě rozložení mezi nápravami se navíc automobilka snažila přidanou hmotnost rozložit maximálně kolem osy vozidla a samozřejmě co nejníže to šlo, díky čemuž by měla být přidaná hmotnost v zatáčkách téměř neznatelná. Ovšem k tomu se teprve dostaneme. Nejprve se pojďme podívat, jak vlastně celý tenhle e-Boxer funguje, co by měl umět a co mu příliš nejde.

Smysl to má, ale…

Systém e-Boxer je klasickým hybridem, který by měl vylepšovat ekonomiku provozu a nabídnout možnost krátkého cestování pouze na elektřinu. Největší předností hybridu pod kapotou (nejen) forestera je ovšem pomoc při akceleraci a rozjezdech. Samotný atmosférický dvoulitr byl totiž u minulé generace modelu v nižším spektru otáček poměrně lenivý a jeho reakce nepatřily k nejrychlejším, díky elektrickému popostrčení se však auto nyní rozjíždí s větší jistotou a svižností. Automobilka se chlubí zhruba o 30 procent lineárnějším projevem, čemuž bychom bez problému věřili.

Pomalejší rozjezdy by měl být forester schopen zvládnout dokonce čistě na elektřinu, v nižších rychlostech pak elektřina pomáhá alespoň s akcelerací a ve vyšších rychlostech se o vše stará pouze spalovací motor, který současně dobíjí baterii.

Hybrid by také měl být schopen čistě elektrické jízdy, a to až do rychlosti 40 km/h. Na první pohled ideální řešení zejména pro poskakování v městských kolonách, kde vás příliš neomezuje ani udávaný elektrický dojezd pouze 1,6 kilometru. V praxi je to ovšem poněkud komplikovanější.

Subaru Forester e-Boxer Subaru Forester e-Boxer

Při opravdu velice lehkém sešlapávání plynového pedálu se vůz dokáže rozjet pouze na elektřinu a dokonce na ni i chvíli jet. Stačí však jen nepatrně silnější pohyb na pedálu a okamžitě se zapojí motor spalovací. A totéž platilo i při plachtění, kdy hybridní systém odpojil spalovací motor a o vše se měl starat pouze elektromotor. Nutno podotknout, že připojování spalovacího motoru probíhalo bez cukání, časté přepínání mezi motory však dokázalo být místy až otravné. Jediné místo, kde jsme se tak dokázali alespoň pár desítek metrů pohybovat ryze bezemisně, byla naše redakční garáž, kde tiché elektrické loudání fungovalo a nikoho nezdržovalo.

A spotřeba? Ta měla oproti dosluhujícímu motoru v minulé generaci klesnout zhruba o 11 %, což by mělo podle automobilky znamenat průměrnou spotřebu 6,7 l/100 km. V praxi jsme se však pohybovali se spotřebou v průměru okolo osmi litrů. Klidnější řidiči se možná dostanou o půl litru níž, pokud ale toužíte po dynamice a častěji přepnete systém řízení pohonného ústrojí SI-Drive z režimu Intelligent na Sport, počítejte raději se spotřebou 9 l/100 km a výš.

Podvozek? Snesl by i víc

Za hranicemi města, kde už se hybridní systém tolik neprojevuje, si ale člověk rychle uvědomí, že by forester klidně snesl i víc než jen 110 kW (150 koní). Ostatně při pohotovostní hmotnosti 1727–1767 kg (v závislosti na výbavě) zvládá akceleraci z 0 na 100 km/h za 11,8 sekundy a maximální rychlost dosahuje 188 km/h. Jeho podvozek ale dává jasně najevo, že by si hravě poradil i s větším stádem koní.

Navzdory vyšší hmotnosti je totiž forester v zatáčkách krásně stabilní a jistý, s lehkostí zvládá nástrahy rozbitých okresek a náklony karoserie jsou navzdory jedné z nejvyšších světlých výšek v segmentu (220 mm) stále v přijatelných mezích. Pocit jistoty navíc ještě umocňuje léty ověřený symetrický pohon všech kol.

Se slzou v oku si tak představujeme, jaká by mohla být s foresterem zábava, pokud by se pod jeho kapotou opět objevila pořádná (ideálně přeplňovaná) motorizace v kombinaci s manuální převodovkou. Bezestupňový Lienartronic se totiž navzdory vývoji stále nedokáže zbavit typického „vysavačového“ efektu. Při prudké akceleraci nebo vyšší rychlosti tak o sobě motor dává pořádně vědět. Při klidném tempu, ve kterém se forester cítí nejlépe, se však hluku v kabině bát nemusíte.

V terénu se neztratí

Pokud se rozhodnete sjet do terénu, nabídne forester kromě pohonu všech kol i vylepšený režim X-Mode, který pomáhá s dosažením optimální trakce na kluzkých površích. Pro nový model navíc režim X-Mode nabízí i možnost nastavení dvou odlišných režimů pro sníh/štěrk a hluboký sníh/bláto.

Díky kombinaci režimu X-Mode s elektrickým pohonem přitom forester reaguje na povely plynového pedálu citlivěji, což umožňuje přesnější dávkování výkonu. Skvělou vychytávkou je rovněž kamera v pravém předním zrcátku, která zabírá pravé přední kolo a pomáhá tak s orientací nejen v terénu, ale také třeba při parkování v omezeném prostoru. Je ale škoda, že se Subaru po vzoru některých konkurentů nerozhodlo nabídnout řidiči rovnou 360° kamerové pokrytí okolí vozu.

Subaru Forester e-Boxer Subaru Forester e-Boxer

My jsme sice protentokrát vynechali návštěvu našeho oblíbeného milovického areálu, během několika vyjížděk na rozblácené polňačky s několika prudkými výjezdy ovšem forester nezaváhal. Tohle auto je zkrátka skutečně stavěné i do horšího terénu, kde vás mohou zradit snad jenom silniční pneumatiky. Při náznaku ztráty trakce ovšem můžete na informačním displeji sledovat, jak auto okamžitě reaguje a snaží se dostat maximum výkonu na kola s nejlepší přilnavostí.

Závěr


Závěr

Subaru Forester se stal během uplynulých třiadvaceti let od představení první generace jedním z nejprodávanějších modelů značky. Od dob nebojácného křížence mezi SUV a kombíkem, který zastal práci i zábavu, se nám ale z lesníka stal svědomitý ochránce rodiny, který myslí především na bezpečí posádky i planety. A to mu rozhodně nelze zazlívat, zvlášť pokud to dělá tak svědomitě.

Elektrifikovaný e-Boxer sice funguje lépe než samotná atmosféra, bravurně zvládnutý podvozek by si ale zasloužil větší stádo koní. Je nám ale jasné, že kvůli emisím si o něčem takovém můžeme nechat jen zdát. Jaká škoda.

Takhle můžeme forester doporučit především klidnějším řidičům, kteří budou schopni docenit jeho moderní výbavu, příkladnou bezpečnost a nadstandardní terénní schopnosti. A také mu budou ochotni odpustit poměrně strohý ceník, který se nedrží zrovna při zemi. K dobru však musíme subaru přičíst skutečně pestrou výbavu již od základní výbavy.

Nejlevnější verze modelu 900.000 Kč (Forester e-Boxer ES Active Lineatronic)
Základ s testovaným motorem 900.000 Kč (Forester e-Boxer ES Active Lineatronic)
Testovaný vůz bez příplatků 1.130.000 Kč (Forester e-Boxer ES Executive Lineatronic)
Testovaný vůz s výbavou 1.142.000 Kč (Forester e-Boxer ES Executive Lineatronic)

Plusy

  • Prostor
  • Výhled z kabiny
  • Kvalita zpracování
  • Komfort
  • Jistota v zatáčkách
  • Bezpečnostní systémy
  • Schopnosti mimo silnice

Minusy

  • Chybějící výkon
  • Využitelnost hybridu
  • Reálná spotřeba
  • Nárůst hmotnosti
  • Chybějící rezerva  
Zobrazit celý článek
Ondřej Mára
Diskuze (82)

Doporučujeme

Subaru Forester e-Boxer 2.0
Cena základní sestavy 1 130 000 Kč
Výbava základní sestavy Přední BiLED světla, tónovaná skla, 17“ litá kola, ochranné prvky nárazníků a blatníků, textilní interiér, duální automatická klimatizace, audiosystém s barevným displejem a 6 reproduktory, infotainment Subaru Starlink, parkovací kamera s ostřikovačem, multifunkční displej MFD, adaptivní tempomat, X-Mode, SI-Drive, asistent sjíždění svahu, VDC systém, stabilizace taženého přívěsu Twoing VDC, elektronická parkovací brzda, EyeSight, SRVD (Subaru Rear Vehicle Detection), EyeSight Assist Monitor, Manuální omezovač rychlosti, e-Call (systém tísňového volání), ISOFIX, dojezdová opravná sada pneumatik, prodloužená záruka 5 let/200.000 km a asistenční služby na 5 let v hodnotě 19.900 Kč. Kč
Cena testované sestavy 1 142 000 Kč
Výbava testované sestavy Ztmavená zadní okna Privacy, 18“ kola z lehké slitiny, panoramatické střešní okno, Kožený interiér tmavý nebo hnědý/sedadla, loketní opěrka s odkládací schránkou, V 8 směrech elektricky nastavitelné sedadlo řidiče a spolujezdce, Keyless Access - bezklíčkové senzorové ovládání centrálního zamykání vozu a startování, Přístup do vozu pomocí kódu PIN, Elektrické ovládání dveří zavazadlového prostoru, Vyhřívání volantu, vyhřívání zadních sedadel, HBA (High Beam Assist) - systém automatického přepínání mezi dálkovými a potkávacími světly, Automatické brzdění při přiblížení se k překážce při couvání RAB (Reverse Automatic Braking), Parkovací senzory vzadu, Kamera pro sledování prostoru vedle vozu (Side View Monitor), Systém monitorování řidiče DMS (Driver Monitoring System). Kč
Motor
Typ motoru: zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1995
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 110 / 5600
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 194 / 4000
Nejvyšší toč. moment elektromotoru (Nm / ot/min): 66 / 0 - 0
Nejvyšší výkon elektromotoru (kW / ot/min): 12.3 / 0
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 188
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 11.8
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 7.4 / 6.4 / 6.7
Emise CO2: 154
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 509 / 1179
Objem nádrže (l): 48
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1760 / 425
Rozměr pneu: 255/55 R18
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4625
b) šířka (mm): 1815
c) výška (mm): 1730
d) rozvor (mm): 2670
e) rozchod vpředu (mm): 1565
f) rozchod vzadu (mm): 1570
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 890 / 1140
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 650 / 900
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1000
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 910
k) šířka vpředu (mm): 1505
l) šířka vzadu (mm): 1485
délka sedáku vpředu (mm): 500
délka sedáku vzadu (mm): 480
výška opěradla vpředu (mm): 610
výška opěradla vzadu (mm): 620
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
Avatar - Beefcake
14. 4. 2020 08:33
Re: Převodovka
Kludne sa rob blbym, ked mas tu potrebu.
A teraz som si uvedomil, ze cez 8l mas po rovine(!) , udajne pomaly. No tak to je uz uplny nezmysel, kedze tie auta maju taku spotrebu pri dialnicnych rychlostiach.
10. 4. 2020 07:13
Současná nabídka Subaru v EU
Jako bývalý majitel 3 vozů Subaru musím konstatovat, že to co se nabízí aktuálně v EU je jedním slovem tragedie. Motoristicky (výkonově) tak impotentní celou modelovou řadu nemá snad žádná automobilka. Outback zabili vyškrtnutím 3.6R, Forestera ukončením 2.0 XT a teď Levorga ukončením 1.6T ...
Co je to platné, že zbytek auta je dobrý anebo v něčem vynikající, když to celé zabije zcela nedostačující motor.
Jinak dlouhodobou spotřebu s Lesníkem 2.5 atmo s pouhým 5stupňovým manuálem (MY 2010) jsem měl 8.6 l/100 km (při lepší dynamice než současný model a daleko lepší zvukové kulise motoru) a s Lesníkem 2.0XT se dá v pohodě mimo město jezdit s průměrem 9 l/100 km...což mi přijde úplně směšný rozdíl zvážím-li dynamiku a celkový projev auta ....
Jako bývalý subarista si nedovedu představit, že bych si koupil jakýkoliv aktuální model...
Avatar - Sumi2000
10. 4. 2020 01:15
rezerva
SUV s ambicí do terénu je bez rezervy?
To je ale kravina!!
A stále chybí průvlak na lyže nebo sklopení středního sedadla... :no:
Avatar - Beefcake
9. 4. 2020 21:28
Re: SUBARU vs TOYOTA
Bolo by prekvapujuce, keby Toyota nemala v hybridnych technologiach navrch nad hocikym inym.
Implementacia elektriky v Subaru ma dovod aj v symetrickosti, kedy je do retazca ten motorcek zaradeny na optimalnom mieste.
Bohuzial ten prinos sa mi za tu chvilu, co som s tym jazdil, zdal maly. Resp. mimo cesty a v meste to bude najcitelnejsie.
Ze je schopny chodit na cistu elektriku je plus voci ostatnym, ale realne by mi to asi bolo jedno.
No a aby som nezabudol - hybridny (bezkardanovy) 4x4 pohon Toyota a Lexusu fakt nie je ukazka, ako ma vyzerat optimalne 4x4.
Vyber kombinacii motorov, prevodoviek je pri Toyote velke plus.
Avatar - wikinko
9. 4. 2020 21:20
Re: Převodovka
Mas pravdu problem je v style jazdy. Cely cas som isiel na jednotke. Naspat na spiatocke.