Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Subaru WRX STI GRC: Nová zbraň Plejád míří do rallyekrosu

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Subaru má nové WRX STI a rozhodně s ním nechce zůstat stranou motoristického sportu. Ještě letos zasáhne do čím dál populárnějšího Global Rallycross Championship.

Automobilka Subaru prostřednictvím Rally Teamu USA z Vermontu není v šampionátu GRC žádným nováčkem. Nor Sverre Isachsen už loni pilotoval odcházející WRX STI, tedy vlastně ještě Imprezu. Novinka vychází z aktuálního provedení, které má více společného s japonským kombi Levorg. Ovšem i oproti standardnímu silničnímu STI dostalo to závodní řádné vzhledové úpravy. Rozšířeny byly blatníky, jiná jsou zrcátka, působivě vypadá mohutné zadní křídlo, které je z uhlíkových vláken. Nezapomínejme ani na „hrb“ na střeše, který jakoby z oka vypadl soutěžním speciálům.

Díra v kapotě prozrazuje, že pod kapotou trůní čtyřválcový přeplňovaný boxer. Subaru si technické údaje bohužel nechalo pro sebe. My víme to, že v sériové verzi má objem 2,5 l a speciály pro GRC dosahují výkonu přes 600 koní (442 kW), takže si lze udělat alespoň rámcový obrázek o tom, co tahle střela umí. Bílá desetipaprsková závodní kola Method obouvají předepsané pneumatiky Yokohama. Do aut sponzorovaných Red Bullem a sportovním kanálem NBC Sports usedne kromě i v Evropě hodně známého Isachsena Američan Bucky Lasek. Subaru Rally Team America vyvíjí také soutěžní verzi, se kterou pojedou místní šampionát David Higgins a Travis Pastrana. Škoda, že tovární tým z mistrovství světa v rallye odstoupil.

Zatímco loni se závody GRC jely i v Evropě (Španělsko, Německo) a Jižní Americe (Brazílie), letos se kromě úvodního klání 18. května na Barbadosu uskuteční pouze v USA. Nám musí stačit evropský a nově i světový šampionát v téhle bezesporu atraktivní disciplíně. Subaru WRX STI GRC, které má výstavní premiéru na autosalonu v New Yorku, do americké série ale zasáhne až na podzim. Prestižní GRC existuje teprve od roku 2011, ale klasické ME díky účasti hvězd a podpoře automobilek už stačil zastínit.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
19. 4. 2014 20:26
OT: Rychle zpravy
K cemu je ta rubrika? Za poslednich 14 dni asi pet zpravicek :-O :*) :-(
19. 4. 2014 19:20
Red Bull GRC :-D
To se u nás chytne >:D >:-[] :yes: