Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Suzuki Jimny dostalo off-roadovou edici Sierra 4Sport. Má to však háček

Filip Melich
Diskuze (0)

SuzukiJimny Sierra 4Sport vzniklo speciálně pro brazilský trh, ovšem i tam bude jeho dostupnost omezená. Nabídne off-roadovou výbavu a vzhled, technika zůstává beze změn.

Zatímco u nás je Suzuki Jimny momentálně dostupné jen ve dvoumístném užitkovém provedení, jiné trhy mají větší štěstí. Například ten brazilský, kde malý off-road pořídíte v plnohodnotné čtyřmístné verzi. A co víc, pro tamní trh Suzuki nyní představilo limitovanou edici Sierra 4Sport, která je zaměřena na jízdu v terénu.

O schopnostech Jimnyho mimo zpevněné cesty asi pochybuje málokdo, přesto se Suzuki v Brazílii vytasilo s off-roadovou limitovanou verzí. Žebřinový rám vozu a zavěšení kol zůstaly beze změn, ovšem novinkou jsou terénní pneumatiky Pirelli M/T o průměru 15 palců. Do standardní výbavy pak ještě patří šnorchl, střešní nosič, ochranní plastový díl na bočních dveřích a nástavce prahů.

Video se připravuje ...

Karoserie vozu dostala šedý lak, který je doplněn nálepkami s nápisy 4Sport a 4x4. V nich se objevuje modrý akcent, který se pak opakuje i na tažných okách pod předním a zadním nárazníkem. Modré detaily se dostaly také do interiéru, kde je najdeme na sedadlech, výdeších ventilace, hlavici řadicí páky nebo plaketce 4Sport na palubní desce před spolujezdcem.

Mezi věci, které zůstávají beze změny, patří pohonné ústrojí. Zájemci se tedy mohou těšit na 1,5litrový atmosférický čtyřválec pohánějící všechna čtyři kola skrze čtyřstupňový automat a systém AllGrip Pro. Ovšem na rozdíl od našeho trhu má brazilské Jimny o něco vyšší výkon. Zatímco u nás jednotka poskytuje 75 kW (102 k) a 130 Nm, Brazilci mohou prohánět 79 kW (107 k) a 138 Nm.

Přestože se technika Jimnyho nedočkala změn, není třeba zoufat. Však už základní provedení je v terénu více než schopné. Přitom edice Sierra 4Sport mu přidává vhodnější pneumatiky do terénu a šnorchl, s nímž narostla hloubka, kterou se Jimny může brodit, na 600 milimetrů. Na druhou stranu přidané díly o něco snižují nájezdové úhly – z 37° na 31° vepředu a ze 49° na 40° vzadu.

Suzuki na svých brazilských stránkách pro Jimny Sierra 4Sport uvádí cenu 181.990 brazilských realů, což je v přepočtu zhruba 853 tisíc korun. Ale kromě toho, že si jej nikde než na brazilském trhu nepořídíte, má tohle auto ještě jeden háček. I pro Brazilce bude jeho dostupnost omezená. Sierra 4Sport totiž vznikne v pouhých 100 kusech.

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme