Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Suzuki UT-1 Concept mělo tři karoserie v jedné. Do výroby se však nedostalo!

Tomáš Dusil
Diskuze (0)
V roce 1995 předvedlo Suzuki studii malého automobilu UT-1 s měnitelnou karoserií. V jednom autě se tak ukrýval valník případně malá dodávka. Ale to nebylo vše.

Dnes si na koncept Suzuki UT-1 asi sotva někdo vzpomene. Autíčko s vysokou přídí a maskou chladiče tvaru obdélníka s dvojicí svítilen nad sebou příliš krásy nepobralo. O to ale v tomto případě nešlo. Označení vozu UT znamenalo „Utility Transport“, čili víceúčelová přeprava.

Bez ohledu na konverzi karoserie bylo UT-1 stejné a to až po sloupek B karoserie. Od něj dále byla karoserie variabilní a hlavně snadno přeměnitelná.

Kromě valníku, kdy se v zadní části vozidla nacházela klasická korba, mohla být tato část karoserie zakryta nástavbou s výklopnou zadní stěnou, tedy stejně jako u dodávky či přesněji u pick-upu s krytem nákladového prostoru v kombinaci s karoserií kombi. Poslední varianta počítala s plochou, na níž spočívala, řečeno terminologií tahačů točna pro připojení návěsu. Suzuki v případě UT-1 předvedlo také přípojné vozidlo, které sice vypadalo jako klasický přívěs za osobní auto, ale místo „za kouli“ se připojovalo za „točnu“ hned za kabinu.

Ta byla pouze dvoumístná čalouněná textilem v tyrkysovém odstínu s plochými sedadly a palubní deskou trochu připomínající pozdější sériový model Ignis. Čtyřramenný volant doplňovala řadicí páka trčící z palubní desky. Přístrojový štít tvořily samostatné kruhové ukazatele, doplněné o kontrolky.

Podrobnosti o pohonné jednotce k dispozici nejsou. Snad jen to, že mohla spalovat jak benzin tak také zemní plyn (CNG). I přes zajímavý nápad se auto do sériové výroby nedostalo.

Tomáš Dusil
Diskuze (0)