Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Světová série Red Bull Káry se po 15 letech vrací do Česka! Na start můžete i vy

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)

Již v září přivítá Praha závod originálních nemotorových vozítek s názvem Red Bull Káry. Jejich posádky se utkají v soutěži o čas, nápaditost a nejlepší show.

Red Bull Káry nejsou jen o soutěžení, ale hlavně pořádné porci zábavy… a ve světě jsou mimořádně oblíbené! První závod se konal v roce 2000 v Belgii a od té doby se zopakoval 138x ve dvaapadesáti zemích. Do Česka se vrací po 15 letech. Závod naposledy hostilo Brno, kde se proháněly například pastička na myši, vozítko ve tvaru stanu či jeřábu. Z pražského Petřína se řítily Red Bull Káry dokonce už v létě 2003, tedy před dvaceti lety.

Video se připravuje ...

Jaká jsou pravidla?

Jedná se o závod podomácku vyrobených vozidel bez motoru, tzn. vozidla se smějí pohybovat jen za pomoci lidské síly a gravitace, a musejí být schopná zatáčet a brzdit. Soutěžní týmy mají za úkol vyrobit vozítko dle vlastního návrhu. Porota vybírá 40 finalistů na základě následujících kritérií: vynalézavost, kreativita, závodní schopnosti, bezpečnost a dodržení konstrukčních předpisů.

Finálové týmy budou oznámeny 26. června 2023 na webových stránkách akce. Následně se tyto týmy pustí do výroby navrženého vozítka, na což budou mít 10 týdnů. Fantazii se meze nekladou, na tratích ve světě byly k vidění káry představující např. banán, titanic, psa, myš, dinosaura, mrkev či vesmírnou loď. 

Akce proběhne 16. září 2023 v Praze na Strahově v parku Královka, kde týmy předvedou své mistrovské kousky. Co nejrychlejší projetí cílovou čárou k vítězství určitě pomůže, ale jsou tu i další kritéria, která budou pro porotu klíčová. Kromě rychlosti budou týmy hodnoceny také podle kreativity návrhu vozidla a showmanství.

Každý tým bude mít 30 vteřin na to, aby ohromil porotu svými divácky atraktivními kousky, než vyrazí na speciálně postavenou trať. Kdo chce zvítězit, bude muset využít aerodynamické know-how Adriana Neweye, technického ředitelem týmu Oracle Red Bull Racing F1, umělecký talent Salvadora Dalího a pódiovou prezentaci Freddieho Mercuryho.

Jak se přihlásit?

Závod je určen pro týmy složené ze čtyř až pěti osob, přičemž každý člen týmu musí být starší 18 let. Registrovat se můžete do 12. 6. 2023 na stránkách redbull.cz/kary.

Součástí přihlášky je i náčrt prototypu vozidla navrženého přihlášeným týmem.

Podívejte se na trailer a neváhejte se přihlásit k závodu po boku Erika Caise, Maxima Habance, Davida Luu, Erema nebo týmu Hvězdné posádky Evropy 2.

Video se připravuje ...

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - posledni_skaut
9. 6. 2023 17:14
Velká nadhera
Juhu, to jsme před 15ti lety vyhráli a za 150 000kc za první místo jsme jeli 4 Kluci na tři týdny na Kubu. Obrovská pecka..