Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Švýcarská armáda přezbrojuje na Mercedes G 300 CDI

David Bureš
Diskuze (8)
Švýcarsko je sice neutrální zemí, armáda mu však nechybí. Její členové se mají dočkat staronových offroadů.

Švýcarská armáda si chce objednat nové offroady. Nynější vozidlo Puch 230 GE má být nahrazeno modernějším Mercedes-Benzem třídy G. Vojáci se tak dočkají známé techniky, třída G totiž v minulosti byla na vybraných trzích nabízena pod značkou Puch.

Nákup nové armádní techniky ještě musí schválit švýcarský parlament.

Terénní vozidlo vybírali armádní představitelé ze čtyř uchazečů. Géčko zvítězilo díky tomu, že nabízí osvědčenou a robustní techniku a snadnou údržbu. Swiss army navíc s třídou G má bohaté zkušenosti, protože už nyní vedle Puchů vlastní několik desítek jejích exemplářů.

Účastníci soutěže o dodávku terénního vozidla prošli několika testy. Ty zahrnovaly jízdu v terénu na horských průsmycích a nasazení za nízké teploty, což jsou pro Švýcary rozhodující dovednosti.

Švýcarská armáda si plánuje objednat dvě verze géčka – čtyřmístné kombi a vozidlo s nástavbou. První varianta bude tvořit tři čtvrtiny ze všech objednaných exemplářů.

Objednané vozy budou poháněny třílitrovým dieselovým šestiválcem OM 642 o výkonu 135 kW a točivém momentu 400 N.m, který spolupracuje s pětistupňovým automatem. Jedná se tedy o variantu G 300 CDI.

Na cestách s pevným povrchem zvládne armádní verze třídy G jet maximálně rychlostí 160 km/h. Brodivost vozu činí 60 centimetrů, civilní Range Rover je tak na tom s hodnotou 90 cm lépe.

Dnes již legendární offroad se vyrábí od roku 1979. Automobil si vydobyl renomé nejen v civilní verzi, ale také v té armádní, vždyť původně byla třída G vyvíjena jako armádní vozidlo pro německý Bundeswehr.

Ve výzbroji mnoha armád je géčko dodnes, mimo jiné v té kanadské, slovenské a malajské. Třídu G si nakonec pořídila i německá armáda, která na konci sedmdesátých let dala před géčkem přednost Volkswagenu Iltis.

David Bureš
Diskuze (8)
22. 7. 2013 09:55
Neutralita země
"Švýcarsko je sice neutrální zemí, armáda mu však nechybí."

Milý autore, dovol, abych Tě poučil. To, že je země neutrální, neznamená, že by v nějakém okamžiku řekla "hele, nechte nás všichni na pokoji" a všichni okolo řekli "tak jo". Ne, funguje to tak, že ta země má natolik dobrou obranu, že si na ní nikdo netroufne a aby si jí nevzali jako rukojmí velcí hráči, tak vyhlásí, ať se všichni perou, ona nebude stranit nikomu.

Jen věcná...
Avatar - citroen_bx
21. 7. 2013 21:01
Perfektní volba
Dobrá volba, musím říct, že švýcaři si zvolili dobře. Jenom motor bych upravil na dvanáctiválcové AMG.
Avatar - Kolouš
21. 7. 2013 20:24
Švýcarská armáda ví co dělá
:yes: :yes:
21. 7. 2013 16:08
Re: Bundeswehr?
Odpovídáte na otázku, která nebyla položena.

Vývoj započal na popud částečného majitele koncernu Dailmer-Benz a to Íránu na popud posledního šáha.
20. 7. 2013 19:05
Bundeswehr?
Já myslel, že Gečko vyvíjeli původně na zakázku pro Íránskou armádu. Nebo ne? :-)