Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tahače MAN TGX pro továrnu Ford v Německu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Automobilka Ford pro svůj podnik v Kolíně nad Rýnem převzala padesát osm nových velkoobjemových souprav s tahači MAN TGX 18.400 Ultra.

Vozidla MAN TGX dodaná pro kolínskou továrnu Ford jsou využívána ve výrobní logistice a díky konstrukci podvozku v kombinaci s velkoobjemovými návěsy mohou sloužit i ve vnitropodnikové dopravě.

Tahače s kabinami XLX, disponujícími vnitřní šířkou 2256 mm a výškou 1940 mm, jsou poháněny vznětovými šestiválcovými motory řady D2676 o objemu 12,4 l se vstřikováním paliva common-rail, disponujícími výkonem 294 kW (400 k) a točivým momentem 1900 N.m.

Výbava těchto vozidel zahrnuje automatizované převodovky TipMatic s retardérem, navigační systém, zabudovaný telefon s Bluetooth hands-free, klimatizaci, dvojici lůžek pro odpočinek a všechny dostupné asistenční systémy.

Aktivní bezpečnost provozu tahačů ve službách automobilky Ford zvyšují systémy nouzového brzdění, sledování jízdního pruhu i adaptivní tempomat.

Všechny tahače pro kolínský Ford jsou v provedení Ultra, což znamená, že na zadní nápravě jsou použity nízkoprofilové pneumatiky rozměru 315/45 R22,5'', a točnice je tak jen 920 mm nad povrchem vozovky.

Specifická schopnost a funkce pneumatického odpružení umožňuje korigovat celkovou výšku soupravy tak, aby nepřesáhla povolený limit čtyř metrů a to i v případě, že není zatížená. Řidič dokáže snížit pomocí pneumatického odpružení jízdní výšku až o cca 20 mm.

MAN TGX D38 “100 Years Edition” předvedl svou sílu (+video)

Podvozek tahače v provedení Ultra s nižší točnicí a velkoobjemový návěs umožňují přepravovat paletové koše umístěné ve třech řadách na sobě, přičemž celková výška soupravy nepřesáhne povolený limit čtyř metrů.

Vnitřní výška návěsů tři metry je typický požadavek pro nákladní dopravu v automobilovém průmyslu. Vychází z velikosti paletových košů či přepravních regálů naplněných komponenty na výrobu motorů či dílci karosérií.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)