Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra Buggyra Racing nasadí na Dakar 2016 tři vozy, budeme u toho!

Jan Mička
Diskuze (1)
V polovině příštího týdne se na cestu do Jižní Ameriky vydá závodní technika a nezbytné vybavení. Tým Tatra Buggyra Racing jsme zastihli při Rally Sprintu na autodromu v Mostě.

Pro většinu závodních týmů začíná příprava na další ročník Rallye Dakar takřka hned po skončení toho aktuálního, přičemž finišování obvykle probíhá na konci listopadu. V dokonalém stavu musí být nejen samotná závodní technika, ale především všechny nezbytnosti, bez kterých se posádky během dlouhého putování Jižní Amerikou neobejdou.

Měli jsme štěstí a závodní tým z Roudnice nad Labem jsme zastihli ještě v „plné polní“ při příležitosti nultého ročníku mosteckého Rally Sprintu. Přítomny byly obě divize, tedy okruhová i dakarská, a zatímco první si může po úspěšné letošní sezóně oddechnout (získala pohár konstruktérů v evropském šampionátu tahačů a Adam Lacko se stal vicemistrem Evropy), druhá je jako na drátkách. Právě se totiž nachází v poslední fázi balení před dakarskou rallye a už v polovině příštího týdne pošle závodní stroje a část vybavení přes oceán. Oproti loňsku se kolektiv pořádně rozrost.

Ze stránek Auto.cz už víte, že vedle posádky Martina Kolomého vyrazí na Dakar 2016 také Jaroslav Valtr se zbrusu novou Tatrou Phoenix (nedávno jsme se s ní svezli v Milovicích a připravili reportáž), dva kamiony ale nakonec doplní také Hummer H3 Evo řízený Tomášem Ouředníčkem, dlouholetým navigátorem Miroslava Zapletala v Cross Country Rallye. Pro Buggyru je nasazení posádky do kategorie automobilů něco úplně nového, a teprve po skončení soutěže se uvidí, zda se rozhodnutí vyplatilo, či nikoliv. Cílem je hlavně sbírat zkušenosti a podobně to vidí také samotný Ouředníček – pod záštitou velkého profesionálního týmu se může lépe koncentrovat a myslet na slušný výsledek. Speciál Hummer se v současné době dokončuje, bude ale vypadat téměř jako ten, který můžete vidět v přiložené fotogalerii.

Tatra Buggyra Racing na Dakaru 2016 - posádky
VůzTatra 815 Fat BoyTatra PhoenixHummer H3 Evo
PilotMartin KolomýJaroslav ValtrTomáš Ouředníček
KopilotDavid KiliánJiří Stross-
NavigátorRené KiliánJosef KalinaPavel Vaculík

Jedním z témat dnešní tiskové konference bylo zhodnocení příprav na příští Rallye Dakar. Martin Kolomý si pochvaloval techniku, větší zázemí a nemůže se dočkat startu, Jaroslav Valtr je zase nejvíce spokojný se svou novou Tatrou (dříve jezdil s Liazem). Oba vozy se technicky moc neliší, aby byla většina náhradních dílů použitelná jak v jednom, tak druhém, Phoenix je ale lépe vyvážený (těžiště má více vzadu) a příjemnější na řízení. Přáním týmu je, aby Tatry dojely co nejblíže za sebou, ideálně do pátého místa v celkovém hodnocení.

Další ročník Rallye Dakar závodníky nezavede na území Chile (stát šetří na obnovu pouštní oblasti na severu země), což je podle Josefa Kaliny, pro kterého je nadcházející soutěž už třicátou, velká škoda. Odpadne totiž řada etap vedoucích dunami, které jsou pro něj z hlediska pozice navigátora atraktivní a dobrodružné. Kompletní itinerář budou mít závodníci k dispozici 18. listopadu, kdy v Paříži proběhne tisková konference, Jaroslav Valtr jej ale moc neřeší. Podmínky na trati se totiž mění každou chvíli a na všechny nástrahy se proto nelze stoprocentně připravit.

Největší novinku si nicméně necháváme na samotný závěr. Stejně jako o uplynulém ročníku Rallye Dakar bude i o tom nadcházejícím probíhat mediální spolupráce mezi redakcí Auto.cz a týmem Tatra Buggyra Racing, avšak na citelně hlubší úrovni než dosud. Vůbec poprvé se totiž soutěže osobně zúčastníme a přineseme informace, videa a fotografie přímo z místa dění. Dozvíte se například, jak se žije posádkám v těch nejtvrdších podmínkách, jak vypadá týmové zázemí, a přihodíme obrovské množství osobních postřehů. Máte se tedy nač těšit!

V přiloženém videu najdete rozhovor s Davidem Vršeckým, pilotem týmu Tatra Buggyra Racing a konstruktérem závodních speciálů Tatra. Natočili jsme jej začátkem září během testování dakarské Tatry Phoenix ve vojenském prostoru v Milovicích a David v něm prozrazuje některé technické detaily.

Video se připravuje ...

Foto: Tatra Buggyra Racing a autor, Video: David Rajdl

Jan Mička
Diskuze (1)
15. 11. 2015 13:35
Pekna spoluprace
Tenhle tym se mi moc libi. Tatra doda zaklad a profi zavodni tym postavi auto. Takze ted uz jen hromadu stesti a at to klapne. Drzim palce
PS: Bude moc zajimave porovnani Tatry a jinych tymu jedouci s Gyrtech.