Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra nadále vyrábí naplno, zákazníci objednávky neruší

Diskuze (1)

Automobilka Tatra Trucks v Kopřivnici na Novojičínsku nadále vyrábí naplno a vedení firmy v tuto chvíli omezování výroby neplánuje. Její zákazníci neruší ani neodkládají objednávky.

Ani Tatra se ale nevyhnula komplikacím souvisejícím s pandemií nového typu koronaviru. Určité problémy vznikají kvůli zpoždění dodávek komponentů od některých subdodavatelů. "Vedení automobilky to řešilo přeskupením plánu výroby na měsíc duben, v případě nutnosti k tomu dojde i v dalších měsících, a sestavením nového pořadí výroby složené z vozidel a agregátů, u nichž má firma subdodávky potvrzeny. Podnik dosud nezaznamenal ze strany obchodních partnerů a odběratelů vozidel rušení nebo odklad objednávek," uvedl Čírtek.

Tatra zároveň nadále zajišťuje servisní služby pro své zákazníky. "V rámci celé dealerské a servisní sítě včetně firemního servisního střediska v Kopřivnici nastavila nejvyšší prioritu pro opravy vozidel Tatra plnících úkoly u záchranářských složek a armády, a to včetně dodávek náhradních dílů," uvedl mluvčí.

V souvislosti s vyhlášením nouzového stavu Tatra zavedla přísná hygienická opatření. "Pro zaměstnance již měsíc platí povinnost plošného nošení roušek, u technickohospodářských pracovníků se v maximální míře využívá home office," uvedl Čírtek.

V podniku je také například omezené sdružování, platí zákaz exkurzí či externích návštěv a automobilka stáhla své zaměstnance ze zahraničí. V areálu podniku jsou rozmístěny antibakteriální a dezinfekční prostředky, prostory se dezinfikují. Kmenovým i agenturním zaměstnancům firma rozdala vitamíny, proteinové tyčinky i několik várek čerstvého ovoce.

Tatra Trucks vyrábí sériové nákladní vozy i speciální automobily na míru. Přibližně 80 procent produkce vyváží. Tatra má přes 1000 zaměstnanců, dalších více než 600 lidí pracuje v dceřiné firmě Tatra Metalurgie. V roce 2019 Tatra vyrobila 1183 vozidel a prodala jich zhruba o stovku víc, v roce 2018 firma vyrobila 790 aut a prodala jich 841. Za minulý rok automobilka vykázala provozní zisk před odpisy (EBITDA) téměř 400 milionů korun po ztrátě 69 milionů v roce 2018. Většinovým vlastníkem Tatry je Czechoslovak Group Michala Strnada.

Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - cascadia2
21. 4. 2020 18:48
tatra
Můj názor je ten, že je podstatné kolik se vyrobí resp. prodá v daném roce. Pokud je tam měsíc díra a přes léto se jede víc, nebo je to rozprostřené je vcelku jedno. Nějaká odstávka na údržbu také nemusí být k zahození, ale asi vědí co dělají. Každopádně palec nahoru pro zaměstnance, ti jsou ti, kteří to v této nelehké době táhnou. Snad jim vedení vyplatí nějaký bonus a nezkončí to děkovacím mailem a druhou proteinovou tyčinkou.