Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra T87 nefascinuje jen nás. Podívejte se, jakou parádu dělá majiteli v Los Angeles

Stanislav Kolman
Diskuze (25)
I když poslední kousek Tatry s označením 87 opustil výrobnu před dlouhými desítkami let, vůz svým vzhledem fascinuje dodnes. Nejen doma, ale i ve Spojených státech.

Výroba Tatry T87 startovala pozvolna. V roce 1936 vznikly první dva prototypy, o rok později pět kusů ověřovací série, přičemž ve stejný čas došlo k oficiálnímu představení. Rokem 1938 započala výroba modelu sériově. S drobnými vzhledovými změnami pokračovala až do roku 1950 a jak víme, šlo o vozy určené výhradně vyvoleným.

To dnes samozřejmě neplatí a Tatry se dostávají i k vášnivým sběratelům ze všech koutů světa. Jeden takový kousek (z roku 1941) v krásném stavu vlastní i Paul Greenstein a jeho partnerka Dydia DeLyserová z Los Angeles a není divu, že v jejich domovině jsou středem pozornosti kdykoliv vyrazí na silnice. Už v roce 2010 si jej všiml list New York Times, jenž jej tituloval jako sběratelské auto roku.

Připomeňme, že v útrobách pracuje vzduchem chlazený třílitrový osmiválec umístěný vzadu, jenž Tatru dokázal rozpohybovat až na 160 km/h. Spotřeba paliva se přitom pohybovala kolem 12 litrů, zatímco konkurenti s podobnými vlastnostmi „žrali“ klidně dvojnásobek. Velkou výhodou kopřivnického automobilu byly aerodynamické proporce, které zkrátka předběhly dobu.

Jak jinak si vysvětlit, že Tatra na silnicích fascinuje dodnes? A nejen na domácí půdě, ale i ve zmiňované Americe. Dva mladí novináři měli příležitost Paula navštívit a dokonce je svezl. „Tatra T87 byla postavena pro první evropské dálnice jako komfortní, rychlý a luxusní expres. Je to fascinující návrat o několik desítek let zpět,“ rozplývali se po jízdě, během které pořídili i video.

Jak ale vzápětí uvádí, auto nebylo stavěno do ucpaných dopravních uzlů v Los Angeles. V samotném závěru jejich jízdy byl motor již natolik unavený, že jej Paul společně s posádkou nedokázal dovézt v pořádku domů. Zastavili křižovatku před vjezdem do garáže, což bylo paradoxně počátkem další zajímavé historky.

„Všichni jsme vyskočili a začali tlačit. Dokonce se k nám přidal i úplně cizí člověk, jenž nechal své auto odstavené uprostřed křižovatky a zcela tak zablokoval dopravní tepnu,“ vzpomínají návštěvníci Paula, který jim potvrdil, že podobnou fascinaci zažívá v ulicích metropole denně. Není divu, že majitel dokáže stařičkému autu občasný bojkot odpustit. Když stařičké auto viděl poprvé, byla z něj ještě hromada rzi.

Stanislav Kolman
Diskuze (25)
15. 12. 2017 15:01
Re: T87
Taky jsem se dozvedel neco noveho :-)

120 byla podvozkove celkove zoufala, na druhou stranu bylonvidet, jak se postupne snazili ten podvozek vylepsovat. Ale z h** bic neupletes. Ale pokud neni osa kyvani na urovni styku gumy s vozovkou, vzdy nastane zuzovani rozvoru, i kdyz uprostred kola nebude tak znatelne.

S temi silentbloky jsem to myslel tak, ze ta zmena je spis nechtena a je to ustupek komfortu. Zajimave je pak sledovat, jak s tim automobilky bojuji. Treba prave ta veischaska naprava nebo opli wattuv primovod u torzni napravy. Jinak mi ale prijde, za na spravnou geometrii se u civilnich aut casto kasle a ladi se to jen aby to nejak fungovalo. Jinak by nemohla mit vetsina evropskych aut torzni napravu...
15. 12. 2017 14:22
Re: T87
T87 zadní náprava: aha, tak děkuji.

Propérování s polosami, tak jak ho měla Š120 bylo zoufalé - změny rozhodu se chovaly na bombírované silnici, nebo při neropvnoměrném zatížení, šejdrem. Ale Tatry tohle měly vychytané - zdvih pérování byl malý a polossy opravdu chodily kolen středu kývání.

Jinak postavení kola - jeho odklon / příklon má být co možná v jakékoliv poloze kompenzován sbíhavostí / rozbíhavostí, aby se kolo valilo. A to se sleduje.
Pasivní přiřizování silentbloky není dobré, nemá dobré přechody, lepší je, když je dělané celkovou geometrií závěsu (např. Favorit to má udělané velmi dobře).
15. 12. 2017 13:21
Re: T87
Nejake zmeny rozchodu ci rozvoru je to posledni, co se resi, z tohoto pohledu je zrovna kyvna naprava pekna pr** - videl jste, co udela 120 kdyz se zvedne nad zem? >:D

Ne, je to jak pisete, T87 ma tatrovackou napravu, nasel jsem na googlu snimky diferencialu (tatrovackeho)i polonapravy.

Pasivni pririzovani uhlove napravy bylo hlavne vlivem silentbloku, coz je pravdepodobne i jeden z duvodu, proc se jiz temer nepouziva.. Pri brzdeni motorem se i menila sbihavost na rozbihavost (kvuli tomu si porsche vytvorilo weissachskou napravu). Zmeny sbihavosti pri propruzeni jsou proti tomu mizive. Dulezitejsi jsou spis zmeny odklonu, ktere se daji kontrolovat lepe, nez u kyvnych polonaprav.
15. 12. 2017 13:03
Re: T87
Polonápravy se (u neterénních aut) pohybují okolo středu (vodorovné polosy), kde jsou rozdíly rozchodů s propérováním minimální (cos fí blízký 1) a u závodních mají negativní sklony (příklony kol).
Pasivní přiřizování zadní nápravy s náklonem vozu v zatáčce se u úhlové nápravy řeší.
Přiznám se, že s talíři v difrenciálu máte nejspíš pravdu, budou tam klouby - pokusím se někde zjistit, jak to u T87 bylo. Nakonec T600 Tatraplan klouby má - má podélná ramena. Tady u T87 budou asi taky. U T77 nevím, protože tam měla péro příčné.
Omlouvám se za případnou mystifikaci.

Pozn.: Pérování u obou T77 i T87 bylo s propérováním progresivní - čím větší propérování, tí se přibíralo postupně víc listů. Naklánění obou v zatáčce bylo malé (i díky nízkému těžišti - na tu dobu nevídanému).
15. 12. 2017 12:07
Re: T87
Ja vim, co je Tatrovacka koncepce :-) Ale myslel jsem, ze u Tatrovek s motorem vzadu se neuplatnila. Jak vidim, tak ano, (az T600 ma poloosy s klouby) potom je i jasne, ze uhlova naprava to neni ani nahodou. Ozubena kola se totiz mohou otacet pouze v ose kolem pastorku, jinak by zuby nebyly ve spravnem kontaktu. A Tatrovacka naprava je podle toho konstruovana.

Takze to pero pusobi jenom jako pero a musi byt ulozeno zpusobem, aby dovolilo nejakou vuli a cela naprava se neskrizila.

Ano, samozrejme ze vse je dulezite, ale nejvetsi rozdil uhlove napravy je prave v tom pusobeni sil. U kyvadlove napravy je problem v tom, ze zaveseni tlaci kolo pod auto, cimz nadzvedava zadek a vytvari pozitivni odklon. Proto se u zavodnich vozu s touto koncepci napravy podvazovaly nebo se davaly "antistabilizatory", ktere pusobily proti zvedani zadku.
Uhlova naprava toto chovani eliminovala a zaroven zabirala podobny prostor, jako kyvne polonapravy.