Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra uvádí přepracovanou kabinu pro vozidla řady Force

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Tatra Trucks a.s. představila na „Největším setkání požárních automobilů, jejich řidičů a posádek v ČR – Pyrocar 2018“ jako novinku, vozidla obchodní řady Force s vylepšenou kabinou.

Společnost Tatra Trucks a.s. uvedla vozidla obchodní řady Force s modernizovanou kabinou v roce 2016. Konstrukční i technologické změny znamenaly výrazný posun v komfortu interiéru a bezpečnosti provozu.

Kopřivnická automobilka ovšem pokračuje v dalším zdokonalování svých vozidel a letos uvádí další podstatné změny u kabiny řady Force, které se podílejí na vzrůstu přidané hodnoty včetně vyšší míry funkčnosti vnějšího tvaru kabiny s ohledem na typický provoz hasičských a záchranářských speciálů.

Z vnějšího pohledu doznala kabina, resp. její horní díl, střecha, modifikace v podobě „seřízlých“ boků. Nový tvar zlepšuje průjezdní profil vozidla. Dalším vylepšením vnějšku kabiny je nová, tvarově čistější, čelní maska a osvětlení s technologií LED. Integrované denní svícení, mlhové světlomety a hlavní světlomety využívají nejmodernější a nejefektivnější praktickou technologii.

Novinky v interiéru kabiny jsou patrné ihned při otevření dveří, které nyní mají účinnější omezovače. Nové vnitřní výplně dveří poskytují větší, praktickou, plastovou kapsu na „drobnosti“ a s prostorem na odložení např. 1,5 l lahve s pitím. Velkým zlepšením prošla též přístrojová deska, resp. panel přístrojů. Pod volantem je totiž umístěn zcela nový sdružený displej zobrazující všechny podstatné informace o vozidle.

Mezi ty nejdůležitější přednosti modernizované kabiny řady Force ovšem patří zvětšený prostor pro posádku. Díky vysunutí motoru více za kabinu vozu bylo možno posunout též o potřebný kus dozadu obě prostřední sedadla. Konstrukční opatření se dotýká velké části hnacího traktu vozidla a jedná se tak o komplexní zásah do celkového řešení vozidla.

V nově pojatém interiéru tak nejen, že posádka 1 + 3 má více místa, ale je možné i v této kombinaci obsazenosti kabiny vybavit vozidlo manuálním systémem řazení převodových stupňů. V této souvislosti je však třeba zmínit, že vozidla řady Force mohou být osazena převodovku plně automatickou.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)