Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra vstoupila do světa literatury

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Tatra v hlavní roli je název knihy, kterou vydává společnost Tatra Trucks u příležitosti třicátého výročí prvního startu vozidel Tatra na Rallye Dakar.

Nová kniha o vozidlech Tatra, za jejímž vznikem stojí samotná automobilka vychází po téměř deseti letech. Autorská dvojice Milan Olšanský a Radomír Smolka stojí za dílem, které mapuje historii soutěžní i doprovodné techniky se značkou Tatra v nejtěžších soutěžích světa.

Slavnostní křest knihy Tatra v hlavní roli proběhl 24. února v prostorách Café Lounge Marrakesh a kmotrem se stal Martin Kolomý, který křtil pískem pocházejícím přímo z Dakaru.

Publikace s podtitulem 30 let v nejtěžších soutěžích světa sleduje na více než čtyř stech stranách formátu blízkému A4 vývojové linie soutěžních, doprovodných, organizátorských a zákaznických vozidel Tatra, která obsazovala různé soutěže a závody po celém světě.

Hlavním motivem jsou nákladní vozidla Tatra, která jsou představena prostřednictvím psaného textu a obrazové dokumentace, zahrnující původní a doposud nepublikované informace, stovky fotografií a desítky technických nákresů, z nichž řada vznikla přímo pro tuto knihu.

Autoři se během více než třiceti kapitol zaměřují nejen na jednotlivé ročníky Dakaru i další soutěže, ale také na technický vývoj soutěžních speciálů Tatra a jeho úzkou vazbu na sériovou produkci nejstarší české automobilky. Součástí publikace jsou rovněž rozsáhlé statické údaje.

Koncepce knihy pracuje se sdělením příběhu v několika graficky zpracovaných rovinách. Každá z kapitol je uvedená fotografií formátu A3 rozloženou přes dvě strany knihy, za níž následuje fotodokumentace většiny závodních vozů daného ročníku.

Fotografie samy o sobě tvoří originální soubor, který nebyl v takovém rozsahu nikdy publikován. Čtenáři jsou základní informace servírovány již v popiscích k snímků, zatímco text odhaluje řadu detailů, jakou jsou například výrobní čísla motorů, SPZ jednotlivých vozidel, osudy soutěžních speciálů, průběhy jednotlivých soutěží a další.

Komplexnost knihy umocňuje velmi podrobná statistika účasti posádek jednotlivých vozidel v soutěžích a závodech. Jsou zde dvě obsáhlé tabulky. První z nich je věnovaná účasti posádek s vozidly Tatra na Rallye Dakar a druhá účasti na všech ostatních soutěžích.

Vedle samotného vývoje soutěžních speciálů nabízí kniha pohled do konstruktérské kuchyněa odhaluje okolnosti přezdívek závodních speciálů, jako je Nultý vůz, Cvičný Dakar, Babča, Hasičák, Puma, Livescore, Petrobras, Žabák, Princezna, Uhlák, Filharmonie, Máňa, Fat Boy či Phoenix.

Zárukou komplexnosti podaných informací je autorská dvojice Milan Olšanský a Ing. Radomír Smolka. První jmenovaný autor je nezávislým specialistou v oboru marketingu automobilového průmyslů, zatímco druhý je členem představenstva Tatra Trucks a.s., technickým ředitelem společnosti, konstruktérem a vývojářem nejen soutěžních speciálů Tatra posledních patnácti let, ale i několika nových modelových řad těžkých nákladních vozidel Tatra a zároveň trojnásobným účastníkem dálkové soutěže Dakar.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)