Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra získala důležitou a velkou zakázku na vojenskou techniku. V Belgii

Diskuze (5)

Kopřivnické firmy Tatra Trucks a Tatra Defence Vehicle (TDV) se budou podílet na zakázce na 879 vojenských vozidel pro belgické ozbrojené síly, kterou získala nizozemská společnost DAF Trucks. Automobilka Tatra Trucks vyrobí podvozky, TDV dodá pro část vozů pancéřované kabiny.

Pro české podniky jde o zásadní referenční projekt, který jim může pomoci k dalším zakázkám na vyspělých zahraničních trzích. ČTK to dnes za Tatru sdělil v tiskové zprávě Daniel Potocký. Hodnotu zakázky firma neuvedla.

Pro Tatru a TDV jde o nejvýznamnější armádní zakázku v posledních letech. "Dodávka prvních vozidel je plánována na rok 2022, přičemž výroba posledních vozidel by se měla uskutečnit v roce 2025," uvedl Potocký.

Objednávka 879 vojenských vozidel řady CF zahrnuje 636 dvounápravových vozidel a pohonem 4x4, která budou sloužit k všeobecné přepravě nákladů. Dále DAF dodá 243 nákladních vozidel se čtyřmi nápravami a konfigurací podvozku 8x8 pro různé aplikace, jako jsou sklápěče, vozidla pro přepravu kontejnerů nebo jeřáby.

"Celkem 352 vojenských vozidel řady CF bude vybaveno špičkovou balistickou kabinou, kterou dodá společnost Tatra Defence Vehicle," uvedl Potocký.

Podvozky vojenských modelů řady CF mají unikátní koncepci s hnací soustavou disponující centrální nosnou rourou a nezávislým zavěšením výkyvných polonáprav. Jsou výsledkem úzké spolupráce DAF s Tatrou.

Tatra Trucks vyrábí sériové nákladní vozy i speciální automobily na míru. Produkuje vozy a podvozky pro civilní sektor i pro využití v armádě či v záchranných složkách. Tatra Trucks má přes 1000 zaměstnanců, dalších víc než 600 lidí pracuje v dceřiné firmě Tatra Metalurgie. Patří do skupiny Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada.

Tatra Defence Vehicle se specializuje na vývoj, výrobu, generální opravy a modernizace převážně obrněných a speciálních vozidel pro domácí i zahraniční zákazníky. Zabývá se například také vývojem a produkcí obrněných vozidel využívajících podvozky Tatra nebo se společností Tatra Trucks spolupracuje na výrobě obrněných vozidel typu Titus.

Diskuze (5)

Doporučujeme

2. 3. 2021 08:12
Re: gratuluji
To je otázka, jaká značka to bude.
2. 3. 2021 08:11
Re: gratuluji
Daf nenabízí auto s plnohodnotným pohonem všech náprav, To dělá jen jeh odceřiná společnost Ginaf, a ta zase nenabízí panceřované kabiny a cenově bude dražší než Tatra.

Jinak Daf a Tatra nemají nic společného, jen Tatra od Dafu nakupuje díly (motory a kabiny).
1. 3. 2021 21:47
Re: gratuluji
Auta ponesou značku DAF. Tatra jim dodá akorát podvozky a ochranu.
1. 3. 2021 21:04
gratuluji
zajimave, ze jim to DAF pustil. Mozna doda motory nebo kabiny.