Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilka Tatra loni vytvořila provozní zisk 509 milionů korun

Diskuze (2)

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks vytvořila loni provozní zisk před odpisy EBITDA 509 milionů korun. Jde o nejlepší hospodářský výsledek za poslední tři roky, v roce 2019 činil tento ukazatel 365 milionů.

Obrat podniku přesáhl 5,5 miliardy korun, předloni to bylo 5,88 miliardy. ČTK to dnes sdělil v tiskové zprávě mluvčí automobilky Andrej Čírtek.

Firma podle něj byla i při koronavirové pandemii úspěšná především díky tomu, že v roce 2020 jako jedna z mála evropských automobilek ani na den nepřerušila výrobu. "Operativním přeskládáním výroby dokázala vykrýt i dočasné výpadky několika desítek dodavatelů. Jako rozhodující se ukázalo, že klíčové komponenty jako motory, kabiny a podvozky dokáže Tatra Trucks vyrobit přímo ve svém areálu," uvedl Čírtek.

Za velmi dobré označil loňské hospodaření generální ředitel a předseda představenstva Tatry Trucks Pavel Lazar. Ukazatel EBITDA byl podle něj jedním z nejvyšších pod současnými vlastníky, tedy od roku 2013. "Jde o nejlepší výsledek za poslední tři roky. Naše tržby dosáhly 5,504 miliardy korun," uvedl Lazar.

Ekonomický ředitel a místopředseda představenstva Tatry Trucks Miloslav Mahut uvedl, že výrobu se firmě loni podařilo udržet i díky disciplíně zaměstnanců, jejich loajalitě a flexibilitě při plánování. "Čelili jsme ale také řadě dalších výzev. Nemohli jsme například realizovat některé obchodní cesty, což dočasně omezilo kontraktaci, a také jsme například čelili velkým výkyvům měnových kurzů," uvedl Mahut.

Tatra loni mírně překonala plán výroby. Vyrobila 1181 nákladních automobilů, tedy stejně jako předloni, a prodala jich 1186 (meziročně přibližně o 100 méně). Téměř 60 procent mířilo na export, přes 40 procent šlo na český a slovenský trh.

"Pro rok 2021 má Tatra Trucks ambici udržet výrobu a prodeje na srovnatelné úrovni s rokem 2020. Významnou položkou letošního plánu bude kromě podvozků též výroba několika set kusů takzvaných CKD sad pro indický trh, z nichž tamní výrobce montuje kompletní vozidla," uvedl Čírtek.

Automobilka vyrábí sériové nákladní vozy i speciální automobily na míru. Produkuje vozy a podvozky pro civilní sektor i pro využití v armádě či v záchranných složkách. Tatra Trucks má přes 1000 zaměstnanců, dalších víc než 600 lidí pracuje v dceřiné firmě Tatra Metalurgie. Patří do skupiny Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada.

Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Jenik3
25. 2. 2021 14:59
Re: Tento úspěch
Rekl bych, ze je to dusledek toho, ze majitel firmy vi, co chce.
Kdo dosadil ty americany do vedeni?
25. 2. 2021 11:07
Tento úspěch
je nejspíš díky tomu, že se zbavili Američanů ve vedení!