Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Taxikáři ve Francii stávkují na protest proti společnosti Uber

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Taxikáři po celé Francii ve čtvrtek zahájili stávku na protest proti americké společnosti Uber, která zajišťuje přepravní servis a která je vnímána jako alternativa k taxislužbě.

Tradiční taxislužby obviňují firmu z nekalé konkurence, protože její řidiči nemusejí plnit požadavky, které zákony a předpisy kladou na ně. Kvůli stávce se zkomplikovala doprava, taxikáři zablokovali přístup na všechna letiště a vlaková nádraží v Paříži a dalších městech, policisté proti nim použili slzný plyn.

Francouzské úřady nedávno zpřísnily pravidla pro taxíky, které jezdí pro Uber a výrazně službu omezily, i přesto ale řidiči firmy dál působí v mnoha městech a Uber uzavírá smlouvy s dalšími. Společnost tvrdí, že má ve Francii každý měsíc 400.000 zákazníků.

Taxikáři si stěžují, že kvůli levnému, nicméně nelegálnímu servisu Uber přicházejí o práci. V posledních týdnech se stalo téměř 100 řidičů americké společnosti terčem napadení, někdy i v okamžiku, kdy vezli zákazníky. V jednom případě skončil s modřinou na oku a zraněným obličejem i zákazník, který Uber chválil.

Společnost Aeroports de Paris, která provozuje pařížská letiště Charles de Gaulle a Orly, vyzvala cestující, aby k přepravě na letiště používali vlak. Přístup po silnici byl zcela zablokovaný. Taxikáři blokovali i příjezd k vlakovému nádraží Gare du Nord, odkud odjíždějí rychlovlaky do Londýna a Bruselu.

Uber zákazníkům umožňuje spojit se prostřednictvím mobilní aplikace s registrovanými řidiči, kteří je odvezou na určené místo. Aplikace slouží i jako taxametr a platební nástroj. Firma podniká také v České republice.

Francouzský ministr vnitra uvedl, že již nařídil okamžitý zákaz fungování této služby v pařížském regionu. Vyzval zároveň k ukončení násilí namířeného proti řidičům Uberu. "Vyzýváme ke klidu. Žijeme v právním státě," prohlásil ministr Bernard Cazeneuve.

V centru protestů se během cesty taxíkem ocitla i americká zpěvačka Courtney Love, manželka zesnulého frontmana skupiny Nirvana Kurta Cobaina. "Napadli naše auto a řidiče drží jako rukojmí. Mlátí do aut kovovými tyčemi. Tohle je Francie? Jsem bezpečnější v Bagdádu," napsala na komunitní síti Twitter. Kritizovala rovněž francouzského prezidenta a v jednom z tweetu dodala: "To je legální, že vaši lidé napadají návštěvníky?"

Foto: Profimedia.cz

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
27. 6. 2015 11:54
Re: uber
nizsi vydelky?

ale treba po Praze je Uber nekdy dokonce drazsi nez zavedene velke Taxi spolecnosti, ono nektere z tech spolecnosti jiz maji podobne moznosti a appky zavadi taky

na Uberu je zajimave hlavne to, ze je to daserict celosvetova taxikarska firma, ale maj take dost skandalu a casto dost nenazrane pozadavky, treba v SF jejich ridici stavkovali protoze Uber si bral za to ze vlastne nic nedela a za nic neruci takove many, ze i kdejakej Prazskej taxikar z mafie je vlastne jeste super taxikar, proste se spolehaji na anonimitu a zaroven volnost, je to takove "jsem politik co bere obri penize, ale za nic nerucim, no a kdys je problem tak se stahnu a delam mrtveho brouka" je tedy zajimave ze lidi jim to vlastne zerou, lidi vlastne chtej bejt v pozici tech co plati nekam a nevi vlastne kam >:D
27. 6. 2015 08:15
uber
nechapem, co brani taxikarom tiez pouzivat uber...
Avatar - Pepa_007
27. 6. 2015 07:28
:-))
Když se vymyslely výrobní stroje tak je dělníci taky rozbíjeli.
Pokrok nezastaví.....
27. 6. 2015 06:57
Taxikáři - nadlidé...
Taxikáři jsou všude stejný hnůj a
Uber je reakcí na tuto skutečnost..
Pokud taxislužba jezdí svižně a cenově to nepřehání,klienti přijdou..pokud ne,nikdo taxislužbu nepotřebuje...
Avatar - Machýrek
26. 6. 2015 23:19
Stavka jako narodni sport
Taxikari ve F jsou asi nejhorsi, co jsem zazil, kdyz zrovna nestavkujou, tak jsou stejne k nicemu, kazdej druhej bloudi a kdyz ne, tak to stejne nejak poplete, radsi chodit pesky...