Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Technologie FlexiFuel pro další tři modely Fordu

Dan Vořechovský
Diskuze (8)
Od příštího roku by měl Ford v Evropě nabízet již pět svých modelů s pohonem na bioetanol.

Krátce po Saabu se rozhodl rozšířit nabídku vozů spalujících bioetanol také americký Ford. S pohonem na bioetanol budou v budoucnu nabízeny různé varianty modelů Galaxy, S-MAX a také nového Mondea. Nejbližším datem je začátek roku 2008. Pohon na bioetanol zatím Ford v Evropě nabízí pro modely Focus a C-MAX.

Výše zmíněné modely Fordu vybavené technologií FlexiFuel tak budou umět spalovat jak benzín, tak také bioetanol nebo libovolnou kombinaci těchto dvou paliv. V Německu je v současné době v provozu přes 100 čerpacích stanic, které nabízejí tankování palivové směsi E85 (podíl 85 % bioetanol, 15 % benzín). Ve svém marketingovém prohlášení Ford upozorňuje zejména na to, že je jeho technologie FlexiFuel šetrná k životnímu prostředí a že zaváděním takových vozidel automobilka přispívá v boji proti oteplování klimatu.

Ford nabízí automobily s kombinovaným pohonem na bioetanol a benzín šest let a za tu dobu jich prodal na 28 500 kusů, přičemž největším odbytištěm je Švédsko, kde je využívání bioetanolu poměrně rozšířené mj. díky velkorysé podpoře ze strany státu. Podrobné technické specifikace modelů s pohonem na bioetanol Ford zveřejní až na začátku roku 2008.

Ford Focus, který je schopen spalovat etanol jsme krátce vyzkoušeli: TEST Ford Focus FlexiFuel

Dan Vořechovský
Diskuze (8)
Avatar - mustafa
16. 3. 2007 09:19
cena
Kolik vůbec stojí takový litr E85? Je to levnější nebo dražší než normální benzin?