Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tento 1967 Shelby GT500 Eleanor v sobě ukrývá Ford Mustang z roku 2012!

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (14)
Polská společnost Mustangclinic, která je specialistou na Ford Mustang první generace stojí za vznikem vozu, který se na první pohled tváří jako kupé z roku 1967, ale z něj má ve skutečnosti jen karoserii.

Poznaň je městem, v němž sídlí společnost Mustangclinic, která má na svém kontě několik desítek zrenovovaných a upravených youngtimerů, z nichž nadpoloviční většinu tvoří zástupci první generace mustangu.

Vedle těchto vozů se pak tato firma může pochlubit projektem, jehož realizace zabrala tři roky a jejím výsledkem Shelby GT500 Eleanor, který je prakticky k nerozeznání od vozu, v němž se v roce 2000 proháněl Nicolas Cage ve slavném filmovém trháku Gone in 60 seconds.

Ve skutečnosti se ovšem nejedná o Ford Mustang modelového roku 1967, který byl upraven do podoby filmového vozu, ale o spojení dvou automobilů, které dělí 45 let.

Základem pro tuto stavbu se totiž před třemi roky stalo sériové kupé Ford Mustang GT modelového roku 2012 s pětilitrovým atmosférickým osmiválcem a automatickou převodovkou, který mělo najeto jen 321 km.

Tento automobil byl kompletně odstrojen, a jak odhalují fotografie, přišel o celou horní část skeletu karoserie od A sloupků směrem dozadu. Její místo zaujala stejná část karoserie, ale z vozu modelového roku 1967.

Výsledkem se pak stal automobil, který svým zevnějškem plně odpovídá Shelby GT500 Eleanor, ale za vizáží slavné filmové hvězdy se ukrývá technika sériového vozu z modelového roku 2012 a to včetně veškeré komfortní a bezpečnostní výbavy od audiosystému přes klimatizaci až po ABS.

Cílem stavitelů tohoto vozu totiž nebylo postavit Shelby GT500 Eleanor na základech vozu první generace, ohromující svým nadupaným osmiválcem, ale automobil, který bude mít jeho vzhled při zachování všech praktických vlastností v podstatě nového vozu.

Podle svých tvůrců je tento automobil vhodný pro každodenní provoz, jako jakýkoliv jiný sériový Ford Mustang GT z roku 2012 a není problém s ním v případě potřeby navštívit značkový servis, kde může probíhat pravidelná údržba i opravy případných poruch.

V současnosti je tento automobil údajně na prodej a je nabízen za cenu 155.000 amerických dolarů (zhruba 3.920.000 Kč).

Foto: Mustangclinic.com

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (14)
Avatar - pallas
9. 2. 2017 16:37
Re: Čím je tá Eleanor taká výnimočná?
neviem, čo by som mal pochopiť. Mne sa to auto nijak obzvlášť nepáčilo ani vo filme 60 sekúnd. Ani dizajn (zozadu doslova "bastl"), ani farba, ani interiér. A že má prebytok koní? To nie je jediné.
Avatar - jurajos
8. 2. 2017 07:35
Re: Čím je tá Eleanor taká výnimočná?
Kultová je samozrejme najmä do tej miery, ako sa do nej projektujú Tvoje predstavy o aute snov, prípade ak len obhajuješ vlastnú garáž.
A na akomkoľvek zraze je rozdielom triedy zmaže akýkoľvek matching number fastback - pokiaľ sa bavíme o Mustangoch. Ťahať do toho rôzne Hemi-Cudy, alebo nebodaj 409-ky od GM, či oceľové Ford 32´ radšej netreba. To nie je ani rovnaký šport. >:-[]
Avatar - CHerokee
8. 2. 2017 07:09
Re: Čím je tá Eleanor taká výnimočná?
Zajeď se někdy podívat na srazy Amerik nebo Stangů. A vůbec to nemusí být jen u nás. Třeba pochopíš. Mimochodem stejně tak Bullit. ;-)
Avatar - pallas
8. 2. 2017 03:31
Čím je tá Eleanor taká výnimočná?
Že si auto zahralo v jednom filme, tak už je kultové?
Avatar - Barrichello
7. 2. 2017 21:13
Re: Zajímavost
Nech je bejt, sou lidi co neznaj nic jinýho než koncern a myslí si, že je to to nejlepší na světě >:D >:D