Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tento elektromobil vás ochrání před živly, umí plavat. Inspirací pro stavbu bylo tsunami

Stanislav Kolman
Diskuze (8)
Bývalý zaměstnanec Toyoty stvořil elektrický vůz, jenž se o vás postará i v případě nouze. Majitele prý ochrání během přírodních katastrof.

V roce 2011 zasáhlo Japonsko ničivé zemětřesení a vlna tsunami. Od té doby se tamní obyvatelé snaží přicházet s nejrůznějšími inovacemi, které je v případě podobného neštěstí dokážou lépe ochránit. Jednou z možných variant je i automobil, jenž umí plavat.

Za samotným projektem stojí Hideo Tsurumaki, bývalý zaměstnanec automobilky Toyota. Sám byl při tragédii v Japonsku přítomen a viděl, jak mnoho lidí bojovalo s ničivým živlem. Právě to jej inspirovalo k založení firmy Fomm, která má stavět malá elektrická auta. Kromě klasické dopravy je prý jejich koupě i investicí do bezpečnosti, umí totiž plavat a majitele při podobné katastrofě ochrání mnohem lépe.

Fomm staví nejmenší elektrické auto pro čtyři cestující. Webové stránky výrobce ale důrazně uvádí, že Concept One není obojživelným vozidlem a jeho schopnosti ve vodě jsou omezené. Tamním médiím se ale nápad i tak líbí, nějaké schopnosti jsou pořád lepší než žádné.

Auto bude vhodné zejména pro městské popojíždění, na jedno nabití urazí 160 kilometrů a zvládne jet maximální rychlostí až 80 km/h. Sežene-li Tsurumaki dostatek finančních prostředků, věří, že do konce roku může jeho firma postavit 10.000 exemplářů. Nyní se čeká hlavně na výsledky bezpečnostních zkoušek, které jsou pro Japonce při rozhodování o koupi nesmírně důležité.

Tamní obyvatelé možnostem elektrického pohonu věří. Jejich nejnovější studie uvádí, že do konce roku 2025 bude každé šesté auto poháněno čistě elektromotorem. Na pravdivost výzkumu si musíme ještě nějaký čas počkat, ale vzhledem k angažovanosti jednotlivých automobilek v posledních měsících to vůbec není nereálné.

Stanislav Kolman
Diskuze (8)
Avatar - Uživatel_5340709
22. 1. 2018 20:37
Re: A to umí plavat
Takže dost záleží na tom, jak to první přívalová vlna podlachní. >:D
22. 1. 2018 19:59
Re: A to umí plavat
Asi jako když spadne mobil na zem. Někdy v něm baterka zůstane, jindy vypadne. >:D
Avatar - Uživatel_5340709
22. 1. 2018 17:49
A to umí plavat
včetně baterek, nebo bez? >:D
22. 1. 2018 14:29
Re: Absolutní pocit bezpečí...
>:D :yes: (.... a některá i včetně garáže. ;-) )
22. 1. 2018 14:18
Re: Absolutní pocit bezpečí...
Co jsem viděl tsunami, tak v ní v pohodě plavaly všechna auta >:D